• Follow the Money duikt in illegale puphandel

Follow the Money duikt in illegale puphandel

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Follow the Money duikt in illegale puphandel

di, 10/03/2017 - 13:40

Vanaf werelddierendag, morgen, besteed het platform voor onderzoeksjournalistiek "Follow the Money" aandacht aan de zeer lucratieve handel in illegale pups. Follow the money wist al eerder grote misstanden bloot te leggen.

De handel in pups is volgensFtM de op een na lucratiefste illegale handel, net na drugs. In sommige landen, vooral het Verenigd Koninkrijk, is de handel zelfs lucratiever, vooral als je meetelt dat de straffen voor illegale hondensmokkel minimaal zijn. Enkele weken tot maanden gevangenisstraf maximaal.

Alleen al in Tsjechië, zo rapporteerde Franse media enkele weken geleden, bedraagt de handel rond de 58 miljoen euro op jaarbasis. Jaarlijks worden er ruim 50.000 pups uit zogeheten Mnorzina's, "vermenigvuldigers", naar Frankrijk, België en Nederland getransporteerd. Bijna altijd te jong, ziek zwak en miselijk en niet voorzien van geldige vaccinaties of papieren. In de mnorzina's zelf is het sterftecijfer enorm, en ook tijdens het transport komt soms tot 80% van de pups om het leven.  De pups groeien op in afgesloten, donkere ruimtes, met een minimum aan water en voedsel en levend in de eigen uitwerpselen. Alleen al in Tsjechië zouden er tussen de 100 en 50 van deze kweekbedrijven zijn. De pups worden via internetadvertenties, maar ook op parkeerplaatsen langs de snelweg, aan 'argeloze' kopers verkocht.

"Modieuze" rassen zoals de Franse Bulldog, Chihuahua, Yorkshire Terrier, Jack Russel, Bichon of Rider zijn de meest gewilde rassen . Ingekocht voor hooguit 50 euro, betaalt de westerse 'liefhebber' al snel 1000 euro of meer voor een zelden gezonde pup. De mnorzina's zijn weliswaar ook illegaal in Tsjechië, maar wie gepakt wordt door de Veterinaire Administratie betaalt hooguit een boete van minder dan 800 euro. Tsjechië wil dit nu harder aanpakken, en vanaf 2020 is ook daar chippen verplicht.

Ook in het Verenigd koninkrijk is de handel enorm, zo meldt de RSPCA, de dierenwelzijnsorganisatie. " RSPCA stings on organised puppy selling networks have uncovered criminal gangs making up to £35,000 a week by selling dozens of puppies - often fashionable breeds and designer crossbreeds." De jaarlijkse handel in illegale pups, ook van broodfokkers, wordt geschat op 100 miljoen pond (ca. 130 miljoen euro). Litouwen, waar veel Engelse pups vandaan komen, kent een levendige handel in verdovingsmiddelen om de pups rustig te houden tijdens de 30 uur of langere reis.

hoe groot de handel in Nederland is is onbekend Van de 150.000 jaarlijks verkochte pups is de helft van onbekende achtergrond. Dat wil niet zeggen dat deze allemaal illegaal zijn.


 

bron

Website follow the money

dossier