• nee tegen teacup

Fokkers maken vuist tegen teacup honden

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Fokkers maken vuist tegen teacup honden

za, 09/19/2020 - 23:12

De rashondenfokkers maken zich zorgen. Zorgen om de fokkerij zoals die op dit moment op grote schaal plaatsvindt bij fokkers waarbij gezondheid van de honden en pups niet op de eerste plaats staat.
Een groep fokkers sloeg de handen ineen en roept op tot actie. Dogzine plaatst met genoegen onderstaand persbericht.

Nee tegen teacup!
Er is al jaren een groei in populariteit te zien van extreem kleine hondjes. Het begon in Azië en de Verenigde Staten en heeft inmiddels ook Europa bereikt. Daardoor worden veel fokkers van kleine rassen geconfronteerd met de vraag naar steeds kleinere exemplaren. Hondjes die zo klein zijn dat ze als accessoire gebruikt kunnen worden. Hondjes die ook zo klein zijn dat ze door hun extreem kleine formaat steeds gevoeliger worden voor allerlei gezondheidsproblemen.

Doordat ze veelal als accessoire worden gezien en niet als hond, zijn er ook gedragsproblemen en daardoor welzijnsproblemen. Fokkers van kleine rassen worden steeds vaker benaderd door mensen met de vraag naar klein, kleiner en nog kleiner. En de prijzen die ervoor worden betaald zijn hoog, hoger en nog hoger.
De prijs die de hondjes betalen is echter het hoogst. Problemen met gezondheid, problemen met welzijn, wantoestanden in de fokkerijen die trachten zoveel mogelijk van dit soort miniatuurhondjes te produceren. Ze worden bij honderden aangeboden en de reden daarvan is heel simpel: de vraag is eindeloos.

Hoewel dergelijke kleine hondjes zelden binnen de rasstandaard vallen van het ras waartoe ze heten te behoren en ook zelden een stamboom bezitten, worden ze wel bij de rasnamen genoemd: chihuahua, toypoedel, dwergkees, Yorkshire terriër… Het gevolg is dat de problemen van deze extreme fok ook naar de goede (stamboom)fokkers lijken te verwijzen.
Extreem klein wordt steeds populairder en daarom maken de verantwoorde fokkers een vuist tegen deze extreme “teacup” hondjes.
De rasverenigingen zullen bovendien de handen ineen slaan en onderzoeken onder zowel stamboom als stamboomloze populaties opstarten om zo, samen met deskundige partners, in beeld te brengen of er problemen zijn en in hoeverre die aan formaat/gewicht zijn gerelateerd. De fokkers en liefhebbers, van kleine rassen, die zijn aangesloten bij rasverenigingen zetten zich in om gezonde honden te fokken, zonder extreme kenmerken en zonder welzijnsbeperkingen.

Wilt u meewerken of ons steunen, of meer informatie? Mail ons: neetegenteacup@gmail.com


Airedale Terrier Verbond Nederland
Eerste Gezelschapshonden Club Nederland
Havanezer Club Nederland
Lancashire Heelerclub Nederland
Manchester Terrier Club Nederland
Nederlandse Border Terrier Club
Nederlandse Chihuahua Club
Nederlandse Fox Terrier Club
Nederlandse Keeshonden Club
Nederlandse Markiesjesvereniging
Nederlandse Norwich Terrier Club
Nederlandse Poedelclub
Nederlandse Yorkshire Terrier Club
Norfolk Terrier Club Nederland
Schotse Terrier Club
West Highland White Terrier Club Nederland
Yorkshire- en Biewer Terrier Vriendenclub