• Engelse dierenarts schuldig aan fraude met bijna 5000 pups

Engelse dierenarts schuldig aan fraude met bijna 5000 pups

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Engelse dierenarts schuldig aan fraude met bijna 5000 pups

wo, 04/11/2018 - 16:43

Een Engelse dierenarts is schuldig bevonden aan het samenspannen met illegale puppyhandelaren annex fokkers en het plegen van valsheid in geschrifte met dierenpaspoorten en vaccinatieverklaringen. De 49-jarige Daniel Doherty, eigenaar van twee dierenartsenpraktijken in Uxbridge (West Londen) zou sinds 2013 maar liefst 4.689 pups van de handelaren hebben gevaccineerd, van valse papieren hebben voorzien en zo ruim 75.000 pond aan extra inkomsten hebben binnengehaald.  Ondanks dat Doherty verklaarde onschuldig te zijn, was na een vier weken durend proces met getuigenissen van pupkopers de jury unaniem in het oordeel: schuldig.

Doherty zou in de papieren valse verklaringen hebben opgenomen als zouden de ouders gewone familiehuisdieren zijn, en geen fokteven uit Oostbloklanden of illegale fokkerijen.

De onderzoeksleider van de RSPCA, inspecteur Kirsty Withnall, omschreef Doherty als “This was a vet who should have known better and should have had the animals’ best interests at heart.” Maar Doherty vulde zijn inkomen liever aan met crimineel geld afkomstig van een hondenhandelbende, die miljoenen verdiende met de import van -vaak zieke- pups.

Withnall: “Hij was medeplichtig en hielp in ieder geval met de fraude, doordat kopers die puppy's van de bende hebben gekocht, wellicht gerustgesteld werden door het feit dat de hond die ze kochten een paspoort had waarin stond dat ze al naar een dierenarts was geweest voor vaccinaties en gezondheidcheck. Het probleem is dat de puppy's niet voldoende zijn gecontroleerd, dus sommigen waren al besmet  tegen de tijd dat ze werden verkocht. Op vaccinatiekaarten stond dat de pups waren gevaccineerd tegen dodelijke virussen en ziekten zoals het parvovirus, maar veel van de pups die door getuigen in het onderzoek waren gekocht,  bezweken alsnog aan deze dodelijke ziektes.” Ook een voormalig werknemer van de praktijk trad op als getuige tegen Doherty.

Een pupkoper kocht een pup voor 470 pond, die al snel ziek bleek te zijn. Uiteindelijk kon de pup gered worden, maar de kosten voor de behandeling waren al 5600 pond.

Doherty hoort de straf die hij krijgt opgelegd volgende maand, net als de andere leden van de bende. De onderste video is van voor de arrestatie van Doherty.