• Je gaat een pup kopen? Let dan vooral hier op!!

Je gaat een pup kopen? Let dan vooral hier op!!

Leestijd
5 minuten
Tot nu toe gelezen

Je gaat een pup kopen? Let dan vooral hier op!!

ma, 10/03/2016 - 23:37

Je hebt besloten je gezin uit te breiden met een pup, maar waar te beginnen? Of je nu kiest voor een rashond of kruising, het is belangrijk om je hond van een goede fokker te halen. Niet alleen omdat je hiermee de kansen vergroot op een gezonde, goed gesocialiseerde hond, maar ook omdat je dan voorkomt dat je bijdraagt aan de vreselijke verwaarlozing en mishandeling die schuil gaat achter de broodfok. Met deze tips helpen we je op weg bij het kopen van een pup uit een goed nest!

Rashond

Voor rashonden is het gemakkelijker om een goed adres te vinden. Rashonden moeten namelijk aan een aantal eisen voldoen. Vrijwel alle rassen hebben één of meerdere rasverenigingen in Nederland. Deze waarborgen de kwaliteit van het ras in Nederland en raadplegen mensen die een pup willen kopen. Contact opnemen met de rasvereniging is daarom altijd een goede eerste stap. Rasverenigingen kennen ook regels waaraan fokkers zich moeten houden. Deze regels stellen zij zelf samen, dus het loont om je te verdiepen in deze regels. Je vindt ze terug onder het Verenigingsfokreglement dat elke bij de Raad van Beheer aangesloten rasvereniging heeft. Sommige verenigingen hebben ook een fokkerslijst waar je fokkers vindt die zijn aangesloten bij de rasvereniging. Veel verenigingen bemiddelen ook voor herplaatsers van het ras, zo helpen zij volwassen honden aan een nieuw thuis als ze niet bij de huidige eigenaren kunnen blijven. Daarnaast kennen sommige rasverenigingen een pupbemiddeling waarmee ze geïnteresseerden in het ras in contact brengen met fokkers die pups beschikbaar hebben. Elke rasvereniging heeft weer een andere werkwijze, het advies is om via de vereniging(en) van het ras informatie in te winnen over het kopen van een pup!

Eenmaal in contact met een fokker is het verstandig om van te voren vragen op papier te zetten. Tijdens een kennismaking met de fokker en zijn of haar honden kunnen jullie de belangrijkste zaken bespreken, zoals de papieren van de ouders en eventuele gezondheidsuitslagen. Een goede fokker kan de stamboom en gezondheidsuitslagen van tenminste de moeder van het nest vertonen. Zo’n kennismaking geeft ook de kans om te bekijken waar de (toekomstige) pups opgroeien en hoe het gedrag van de aanwezige honden is.

Let op! Fokken volgens de regels van de Raad van Beheer is geen garantie voor kwaliteit. De Raad van Beheer is de organisatie die in Nederland de stamboomafgifte verzorgt. Zij stellen minimale eisen aan de combinatie, zoals het verbieden van een zeer hoog inteeltpercentage en het fokken met te jonge of te oude honden. In principe krijgen de pups een stamboom indien beide ouderdieren deze hebben, ongeacht de gezondheidsuitslagen van de ouderdieren. De eisen omtrent rasspecifieke gezondheid en welzijn liggen bij de rasverenigingen. Lidmaatschap van een rasvereniging betekent dat de fokker zich houdt aan het fokreglement van die club.

Kruising

Het vinden van een verantwoord gefokte kruising is lastiger, omdat er vaak geen overkoepelende organisatie is die eisen stelt over gezondheid en welzijn. Een manier om aan een kruising te komen is via een asiel of (buitenlandse) stichting. De achtergrond van de honden is dan vaak wel onbekend, maar aangeboden honden zijn vaak afgestaan of op straat gevonden. Vooral in het buitenland worden veel zwerfhonden opgevangen door stichtingen die ze vervolgens een beter leven wil geven in Nederland. Meer dan eens worden op deze manier ook jonge pups opgevangen die naargelang hun leeftijd nog goed te socialiseren en op te voeden zijn. Ook als je op deze manier een pup wil kopen moet je kritisch blijven. Stel vragen aan de stichting of het asiel en maak kennis met ze. Internet is hierbij een belangrijke bron, wat zeggen de zoekresultaten over de naam van de stichting of het asiel? Zowel goede als slechte ervaringen worden vaak snel gedeeld via internet, waar jij je voordeel mee kan doen!

Heb je een hond of pup gevonden die je wil kopen? Plan dan eerst een kennismaking om de hond te kunnen ontmoeten in de voor hem bekende omgeving. Hier is het gedrag van de hond goed te observeren en kan je vragen stellen aan de huidige eigenaar, de stichting of het asiel. Informeer naar de reden van afstand, de gezondheid van de hond en zijn gedrag naar mensen, honden en andere dieren.

Let op: Sta je op het punt een pup of volwassen hond uit het buitenland te kopen? Informeer dan naar vaccinatie en bescherming tegen ziekten die kunnen voorkomen in dat land. Voor alle uit het buitenland afkomstige honden geldt dat ze minimaal 15 weken uit moeten zijn en gevaccineerd tegen rabiës. Na de vaccinatie geldt een wachttijd van 3 weken voor ze het land in mogen. In een aantal landen rond de middellandse zee is het risico op besmettelijke ziekten zoals leishmania en ehrlichia redelijk groot. Deze ziekten zijn vaak chronisch en kunnen onbehandeld een dodelijke afloop kennen. Als de hond afkomstig is uit een land waar deze ziekten voorkomen is het belangrijk dat de hond hierop getest is. Informeer ook naar hartworm als deze voorkomen in het land van herkomst en vraag eventueel om een behandeling voordat de hond naar Nederland komt. Dit voorkomt niet alleen dat je een hond koopt die toch ongezond blijkt, maar ook dat honden in Nederland besmet kunnen raken met deze ziekten.

Via een particulier?

Het komt vaak voor dat iemand eenmalig een nest heeft van zijn of haar hond. Dit zijn vaak kruisingen of look-alikes. Dit hoeft niet negatief te zijn, maar informatie over de voorouders en hun gezondheid ontbreekt meestal. In sommige gevallen is zelfs de vader van het nest onbekend, een echt verrassingspakket. Om een goede pup te kopen via een particulier is een kritische blik nog belangrijker dan normaal. Onthoud dat broodfokkers zich vaak voordoen als particulieren om geen argwaan te wekken. Zij zullen allen adverteren met een nest dat in huiselijke kring opgroeit en van alle zorg wordt voorzien. Wees kritisch en objectief om te voorkomen dat je onbewust een pup koopt uit de broodfok. De eerste stap is het natrekken van de verkoper. Worden er meer pups van verschillende rassen aangeboden via de verkoper? Dan weet je vrijwel zeker dat je te maken hebt met een broodfokker. Onthoud wel dat veel broodfokkers meerdere accounts hebben om dit te verbloemen. Ze adverteren regelmatig onder valse namen om anoniem te blijven. Google daarom ook altijd op het telefoonnummer van de adverteerder en controleer één van de lijsten met broodfokkers die rond gaan via internet. Op deze lijsten zijn soms ook de schuilnamen van de fokkers bekend. Ook als dit geen aanwijzingen geeft blijft het opletten geblazen. Let op de omgeving waar de pup verblijft en houd ook het gedrag van zowel de moederhond als de pups in de gaten. De moeder hoort aanwezig te zijn en niet angstig, dit gedrag wordt namelijk gekopieerd door de pups wat de kans op gedragsproblemen ernstig vergroot. Ook moet ze in goede conditie zijn, al is het logisch dat een zogende teef niet op haar mooist is. Let ook op de omgeving waar de pups verblijven. Is het schoon en krijgen de pups er voldoende prikkels in de vorm van geluiden en contact met mensen? En uiteraard is het gedrag van de pups zelf belangrijk. Gezonde, goed verzorgde pups zijn als ze wakker zijn levendig en speels. Ze horen niet angstig te zijn voor mensen maar nieuwsgierig en onderzoekend.

Steun geen broodfok

Als tijdens een bezoek blijkt dat er toch sprake is van broodfok, is de enige juiste beslissing om te vertrekken zonder pup. De slechte omstandigheden van de pups en ouderdieren wekken empathie, maar door een pup te kopen bij een broodfokker worden deze praktijken in stand gehouden. Daarnaast riskeer je dat de pup ernstig ziek blijkt en al snel zal overlijden. Een ander belangrijk argument is het risico op besmetting. Meer dan eens lijden pups uit de broodfok aan besmettelijke ziekten zoals parvo. Dit is zeer besmettelijk en de pup kan via zijn urine of ontlasting veel honden in zijn omgeving besmetten. Parvo is een zeer heftige ziekte met vaak een dodelijke afloop, zelfs voor gezonde en volwassen honden. Reden genoeg om toch die aandoenlijke maar verwaarloosde pup van de broodfokker niet te kopen maar in plaats daarvan melding te maken van de praktijken van deze fokker. Voor de aanschaf van deze pup geldt dat de moeder nog veel nesten zal krijgen en er vele honderden pups zullen volgen.

Pup kopen?  Download onze puppy-checklist!