• Brabantse hondenhandelaar opnieuw in de fout: 23 honden in beslag genomen

Brabantse hondenhandelaar opnieuw in de fout: 23 honden in beslag genomen

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Brabantse hondenhandelaar opnieuw in de fout: 23 honden in beslag genomen

zo, 09/10/2017 - 11:45

Afgelopen woensdag hebben de inspecteurs van de dierenbescherming samen met de politie 23 honden weggehaald bij een handelaar in de gemeente Landerd en Heusden, in Brabant. De dieren zaten op diverse adressen van de handelaar in die gemeenten. Het ging om de woning en om twee schuren in het bezit van de man, niet, zoals elders gemeld, om diverse andere woningen. De slechte huisvesting en verzorging waren aanleiding voor het direct weghalen van de dieren.

LID en politie kwamen de zaak op het spoor tijdens een controle van het woonhuis van de vermeende handelaar in de gemeente Heusden na meldingen bij het landelijk meldpunt 144 en de wijkagent. Het was ook al niet de eerste keer dat de LID hier in actie moest komen. Bij de woning bleken 2 volwassen honden en 5 pups te zitten. De dieren zaten in niet al te schone, oude paardenboxen en hadden last van vlooien. Er is ook administratie gevonden die duidt op handel in honden waarbij er aanwijzingen zijn dat dit niet volgens de regels gebeurt. De administratie is in beslag genomen voor verder onderzoek. Wat die overtredingen zijn kon de dierenbescherming nog niet bekend maken hangende het onderzoek.

In twee donkere schuren in Landerd, in gebruik bij dezelfde persoon, bleken in totaal 33 honden te zitten. De verblijven waren donker, vuil, nat en in sommige gevallen te klein. De dieren, waaronder meer pups, zijn door een dierenarts onderzocht en bleken onder de vlooien en luizen te zitten. Op basis van deze bevindingen gaf RVO, de overheidsinstelling die onder andere toeziet op het naleven van de wet dieren, opdracht om 23 honden meteen in bewaring te nemen. Deze honden zijn overgebracht naar een opvangadres waar ze de nodige zorg krijgen. Of de honden daarna weer aan de man worden teruggegeven of verbeurd blijven, is aan de rechter, zo laat de dierenbescherming weten. De kans bestaat dus wel, dat deze meneer, die al eerder onderwerp van onderzoek was, de honden alsnog terugkrijgt. Van welke overtredingen de man eerder beschuldigd is geweest, en hoe vaak, kan opnieuw hangende het onderzoek niets worden gezegd. Wel is duidelijk dat hij voor al die overtredingen bestuursrechtelijke maatregelen opgelegd heeft gekregen.

Ook deze keer weer, zo meldt de dierenbescherming. Voor zowel de honden bij het woonhuis als de overgebleven 10 honden die niet in beslag genomen zijn in de schuren krijgt de eigenaar meerdere bestuursrechtelijke maatregelen opgelegd om ervoor te zorgen dat het welzijn van de dieren verbeterd wordt. De inspecteurs van de LID controleren of de eigenaar deze maatregelen ook nakomt. Verder komen de kosten die gemaakt worden voor de verzorging en opvang van de 23 meegenomen honden voor rekening van de eigenaar en hij zal zich na afronding van het onderzoek voor de rechter moeten verantwoorden.


bron

Dierenbescherming

 

dossier