• Bijna 13.000 handtekeningen tegen online dierenverkoop naar Kamer

Bijna 13.000 handtekeningen tegen online dierenverkoop naar Kamer

Leestijd
2 minuten
Tot nu toe gelezen

Bijna 13.000 handtekeningen tegen online dierenverkoop naar Kamer

do, 10/05/2017 - 13:44

Het moet maar eens afgelopen zijn met de impulsaankoop van huisdieren. En om dat te bereiken wil de Sophia Vereeniging dat er een verbod komt op het online aanbieden van dieren als handelswaar. Dus niet langer pups, kittens en konijnen via Marktplaats, Facebook, maar ook niet in de etalage van dierenwinkel of tuincentrum. Gisteren, in aanloop naar dierendag, bood de Sophia Vereeniging ruim 12.000 handtekeningen aan aan de vaste Kamercommissie voor Economische Zaken.

En op een inwoneraantal van 17 miljoen mag 12.000 dan nog niet erg veel lijken, de Sophia Vereeniging is blij dat er steeds meer mensen komen die zich tegen de wilde handel in huisdieren verzetten. Dogzine berichtte al eerder dat mensen tenslotte langer over schoenen dan over een huisdier nadenken.

Het verbod op online advertenties is bedoeld om vooral de malafide handel te treffen, de broodfokkers en illegale puphandelaren. Niet alleen zijn de omstandigheden waarin de moederdieren moeten leven dramatisch, ook is het inmiddels een kanaal waar nietsontziende criminelen miljoenenwinsten behalen.

Naast het verbod ziet de Sophia-Vereeniging het liefst dat het Belgische systeem van “erkende” en vooral geregistreerde fokkers wordt ingevoerd. Dus mensen mogen alleen –ook online- adverteren op gereguleerde websites als ze beschikken over een erkenning als fokker. Weliswaar loopt dat in België ook regelmatig muis, broodfokkers hebben die erkenning namelijk ook, en dat erkent de Sophia Vereeniging. Maar, “maar in dit specifieke geval doelen we op de regels voor erkende fokkers in België. Ja, ook deze erkende fokkers adverteren op advertentiewebsites en Facebook, maar als deze fokkers strenge regels hanteren voor het plaatsen van hun dieren, zal dit minder snel tot impulsaankopen leiden dan wanneer elke consument dieren via het internet mag verhandelen zonder dat daar strenge regels aan verbonden zijn”  aldus de dierenwelzijnsorganisatie.

Hoe die erkenning van fokkers er dan precies uit zou moeten zien is nog wel een vraag, maar de organisatie denkt daarin graag mee. “we denken hier graag over mee en willen graag in gesprek met verschillende partijen die kennis hebben over dit onderwerp. We vinden het in ieder geval belangrijk dat dit eisen zijn die het dierenwelzijn ten goede komen, denk aan een maximaal aantal nestjes per jaar voor vrouwelijke fokdieren, een verplichte vragenlijst en bedenktijd voor potentiele baasjes en een goed werkend identificatie- en registratiesysteem.”

Al eerder riep ook de Koninklijke Hondenbescherming op tot een verbod op online handel, maar grote partijen als Marktplaats (in handen van Ebay) en Facebook zien niets in het weren van dierenadvertenties. Wie op Facebook klaagt tegen het bijvoorbeeld aanbieden van pups (iets wat op het marktplein van FB verboden zou moeten zijn) krijgt het welbekende en nietszeggende mailtje terug dat je dan maar op andere pagina’s moet kijken als het je niet bevalt. Ook Marktplaats –grootaanbieder van broodfokpups- heeft er nauwelijks een boodschap aan. De Sophia Vereeniging erkent dat probleem:  “Marktplaats en Facebook hebben inderdaad aangegeven dat zij het oplossen van dit probleem niet zien als ‘hun taak’. Toch hopen wij dat deze houding kan veranderen, als de publieke opinie omslaat en men het niet meer accepteert dat dieren online worden verhandeld. Hoe dan ook zouden er wettelijke regels moeten komen. Als er een algeheel verbod komt op de verkoop van dieren via advertentiewebsites en winkels, dan zijn de websites genoodzaakt zich aan deze wetgeving te houden. Of de nieuwe staatssecretaris hier iets mee gaat doen is natuurlijk afwachten, maar we hebben goede hoop en blijven met hem en politieke partijen in gesprek om het onderwerp op de agenda te houden. De Partij voor de Dieren heeft gisteren in ieder geval aangegeven het onderwerp op de agenda voor het eerstvolgende Algemeen Overleg Dierenwelzijn te zetten.”

bron

Sophia Vereeniging

 

dossier