• Castratie: grote toename van kans op obesitas en gewrichtsproblemen

Castratie: grote toename van kans op obesitas en gewrichtsproblemen

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Castratie: grote toename van kans op obesitas en gewrichtsproblemen

di, 07/23/2019 - 11:16

Een vier dagen geleden gepubliceerd onderzoek over de gevolgen van castratie zorgt er nu voor dat in het “spay and neuter”-land bij uitstek nu eindelijk mensen voorzichtig beginnen te twijfelen aan het zo snel en vroeg mogelijk castreren van hun hond.

Wellicht, zo menen organisaties die tot voor kort bij elke pup boven de 8 weken alles weghaalden, moeten we een iets meer op het dier toegesneden regime gaan volgen. Want -zo blijkt uit het onderzoek-  vooral bij grote(re) honden heeft vroegtijdig castreren flink wat nadelen.

Het meest recente onderzoek van Melissa Simpson et.al. maakt gebruik van de Golden Retriever Lifetime Study-resultaten (we hebben dit onderzoek al vaker langs zien komen).  Simpson selecteerde daaruit ruim 3.000 honden waarvan de gegevens geanalyseerd werden. De helft van de honden was gecastreerd, de andere helft intact. Jaarlijks moesten de eigenaren en de dierenartsen vragenlijsten invullen over hun hond.

Uit de gegevens bleek dat de gecastreerde honden een veel grotere kans op obesitas hadden, van 50-100%. Het veranderen van hun hormoonspiegel is daar debet aan. De eetlust neemt toe, de drang tot bewegen neemt af.  Dit effect lijkt sterker bij reuen dan bij teven. Bij niet-gecastreerde honden heeft de teef 43% meer verhoogd risico op obesitas dan de reu, bij gecastreerde honden is dat percentage 24% lager. De leeftijd waarop de hond gecastreerd is maakt niet uit, daar werd geen verband gevonden. Mannelijke geslachtshormonen -zo concluderen de onderzoekers- zouden de vetaanwas remmen.

De leeftijd ten tijde van de operatie bleek echter een belangrijke factor te zijn voor het risico op niet-traumatisch orthopedisch letsel, gewrichtsproblemen dus. Dr. Simpson ontdekte dat honden die vóór zes maanden werden gecastreerd of gecastreerd een 300% groter risico hadden op het ontwikkelen van orthopedische problemen. Er wordt geen verschil gevonden tussen reuen en teven hier. Wel heeft overgewicht in 17% van de gevallen te maken met het ontstaan van de gewrichtsproblemen, een dubbel probleem dus. Voldoende beweging en oefening -zo stellen de onderzoekers- lijkt enigszins te helpen om gewrichtsproblemen te voorkomen, maar de castratie is een doorslaggevende factor.

Ondanks dat dit onderzoek uitsluitend bij Golden Retrievers werd uitgevoerd, zijn de onderzoekers er zeker van dat vergelijkbare resultaten gelden voor alle rassen.

Castratie: grote toename van kans op obesitas en gewrichtsproblemen

dossier