• Onderzoek bij 15.000 honden: castratie helpt niet bij agressie

Onderzoek bij 15.000 honden: castratie helpt niet bij agressie

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Onderzoek bij 15.000 honden: castratie helpt niet bij agressie

wo, 04/25/2018 - 19:17

Gedragsproblemen bij de hond. Niet lang geleden was bijna de standaardoplossing “castreren”.  Gonadectomie werd in het verleden aanbevolen als een methode voor gedragsproblemen bij zowel reuen as teven; Maar toch, in meer recente onderzoeken zien w steeds meer tegenstrijdige informatie over het voordeel van deze methode.

En een heel recent onderzoek, gepubliceerd in Frontiers in Veterinary Science, zegt het nog duidelijker: " elke gecontroleerde studie die de effecten van gonadectomie op het agressieve gedrag van honden onderzocht, toonde geen verandering in agressief gedrag of juist een toename van agressief gedrag na gonadectomie."

De auteurs onderzochten de relatie tussen castratie en agressie tegenover bekenden (vertrouwde mensen), vreemden en met andere honden. Meerdere leeftijdsgoepen  bij  honden werden onderzocht met behulp van de gedragsvragenlijst die bekend staat als de Canine Behavioral Assessment en Research Questionnaire (C-BARQ).

De C-BARQ is ontwikkeld door onderzoekers van de University of Pennsylvania en wordt gebruikt om het gedrag en temperament van de hond te beoordelen. De enquête is online beschikbaar voor eigenaren en bevat 26 vragen met betrekking tot agressie tegenover bekenden, vreemden en andere honden. Vragen gaan over verschillende vormen van agressief gedrag, waaronder het bewaken van eten en speelgoed, gedrag jegens kinderen of geblaf naar anderen terwijl ze aangelijnd zijn of in de auto zitten.

In dit onderzoek werden de reacties van de eigenaar op de C-BARQvragenlijst onderzocht. De belangrijkste onderzochte variabelen waren gonadectomie (castratie) versus intacte status en de leeftijd waarop de hond “geholpen” was..

Die leeftijdsklassificaties waren als volgt:

  • puppy (6 weken tot 6 maanden)
  • juveniel (7 tot 12 maanden)
  • adolescent (13 tot 18 maanden)
  • volwassen (meer dan 18 maanden)

Reacties werden uitgesloten als de gezondheids- of geschiedenisinformatie onvolledig was of als de gonadectomie werd uitgevoerd vóór de leeftijd van 6 weken, en ook als er al gecastreerd was juist om gedragsproblemen te verhelpen.  De scores op agressie varieerden van 0 tot 4, agressieniveau geen, mild, matig of ernstig.

In totaal vulden 15.370 mensen de vragenlijst in tussen 2004 en 2011. Van de antwoorden meldde 13.795 (89,7%) een bepaald niveau van agressie tegenover vertrouwde mensen, 13,498 (87,8%) tegenover vreemden en 13,237 (86,1%) tegenover andere honden.

De onderzoekers concludeerden dat de status, wel of niet gecastreerd, over het algemeen geen effect had op agressief gedrag jegens vertrouwde mensen, vreemden of andere dieren. Evenzo had de leeftijd waarop de castratie werd uitgevoerd geen significante relatie met agressief gedrag. Wel viel op dat gonadectomie tijdens het juveniele stadium (7 tot 12 maanden) wel een significante (22%) toename van matige of ernstige agressie tegenover vreemden liet zien in vergelijking met agressieniveaus bij intacte honden.

Volgens de resultaten van dit onderzoek hebben intacte honden niet meer dan castraten de neiging agressie te vertonen tegen mensen of andere honden, en gonadectomie is geen bescherming tegen agressief gedrag. Volgens de onderzoekers wordt hondenagressie waarschijnlijk beïnvloed door een complexe combinatie van factoren, waaronder genetica, gedrag van de eigenaar (bijv. opleidingsniveau en een geschiedenis van verwaarlozing of misbruik), levensstijl (isolatie versus socialisatie) en medische problemen.

dossier