Gecastreerde teef vaker incontinent
Gecastreerde teven hebben een driemaal hogere kans om incontinent te worden dan intacte teven. Dat blijkt uit eerder dit jaar gepubliceerd onderzoek in Engeland. Het onderzoek, uitgevoerd door het VetCompassTM-programma van het Royal Veterinary College (RVC), geeft ook aan dat de vrouwtjes van bepaalde rassen gevoeliger zijn voor urine-incontinentie dan andere.
Hongaarse vizslas, Dobermans, Weimaraners en Boxers zijn de meest risicovolle rassen, volgens de bevindingen. Shih-tzu’s, Staffordshire Bulll Terriers en Labradors waren minder gevoelig voor ncontinentie. Als baseline werd een kruising (niet-designerbreed) genomen. Opvallend, rashonden en zelfs designerbreeds ( in dit onderzoek omschreven als honden geboren uit twee rashonden, maar van verschillend ras) bleken ook minder gevoelig dan de kruising. Aantekening daarbij is wel dat de onderzochte designerbreeds gemiddeld jonger waren dan de andere kruisingen, en daardoor mogelijk nog geen UI hadden opgelopen.
Ongeveer 3% van de teven die gecastreerd worden raken incontinent, zo blijkt uit de dierenartsengegevens Een verband tussen castratie en UI bij teven werd al lang vermoed, maar dit onderzoek levert sterker bewijs over de omvang van het probleem. Deze resultaten helpen eigenaren en dierenartsen bij het nemen van op feiten gebaseerde beslissingen als het gaat om het castreren van teven.
Er werd geen duidelijk verband gevonden tussen leeftijd bij castratie en UI-diagnose. Een Amerikaans onderzoek meldde eerder een hogere incidentie van UI bij teven die vóór de leeftijd van 3 maanden werden gecastreerd en dit wordt algemeen gebruikt als rechtvaardiging om het castreren uit te stellen. In het huidige onderzoek werd slechts één dier gecastreerd vóór de leeftijd van 3 maanden, terwijl het overgrote deel van de vroege castraties werden uitgevoerd op de leeftijd van 5 tot 6 maanden. Een recentere studie meldde dat de timing van castratie van klinisch belang kan zijn bij honden die> 25 kg wegen, maar niet voor honden <15 kg .
Gegevens van 333.910 teven werden geanaliseerd. De gegevens toonden ook aan dat leeftijd en lichaamsgewicht belangrijke bijdragende factoren zijn voor teven die incontinentie ontwikkelen, evenals sterilisatie en ras. Teven ouder dan negen jaar hebben 1,7 keer meer kans om een urineprobleem te ontwikkelen dan teven jonger dan drie jaar.Teven met een gewicht van meer dan 10 kg hebben 1,9 meer kans op het ontwikkelen van incontinentie dan die met een gewicht van minder dan 10 kg, terwijl teven met een gewicht van meer dan 30 kg drie keer meer kans hebben.
Camilla Pegram, hoofdonderzoeker zegt: “Dierenartsen voeren dagelijks castrices uit, maar tot nu toe is er weinig bewijs over het verband tussen castratie en urine-incontinentie. Deze studie levert sterker bewijs van een belangrijk verband tussen sterilisatie en urine-incontinentie. De beslissing om een teef te castreren is gebaseerd op vele factoren, niet alleen op het incontinentierisico. Deze resultaten suggereren echter dat de component van de beslissing die wordt veroorzaakt door urine-incontinentie kan worden benadrukt voor de risicovolle rassen en teven met een groter lichaamsgewicht. "
dossier