• Primeur: Rechter haalt 2 ton bij puppenhandelaar in België
Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Primeur: Rechter haalt 2 ton bij puppenhandelaar in België

Fri, 09/22/2017 - 12:19

Dierenhandelaar Puppy house in het Belgische Boechout is 191.000 euro aan inkomsten kwijt, en moet in totaal 9.000 euro boete betalen. dit omdat het bedrijf al jarenlang veel te jonge pups uit het Oostblok haalt en op de Belgische markt verkoopt.  De uitspraak is een Europese primeur. Het is de eerste keer dat een strafrechter in Europa een opkoper van honden veroordeelt.

De eigenaren, Mathieu C. en Louisa T, werden wel vrijgesproken van oplichting, de klanten zouden niet opzettelijk zijn misleid. Volgens de rechtbank hadden de klanten kunnen weten dat ze geimporteerde pups kochten. Ook de geëiste gevangenisstraf bleef uit. Ook vond de rechter het niet nodig om de handelaren een houdverbod voor dieren op te leggen, deze hoge straf zou er wel voor zorgen dat ze zich voortaan aan de regels houden. Louisa T. is ook mede-eigenaar van het Tsjechische bedrijf Dogs & Co, een zogenaamd verzamelcentrum van waaruit pups naar de Westeuropese markt worden vervoerd.

De zaak is door dierenwelzijnsorganisatie GAIA al in 2014 aangespannen. Een vijftigtal hondeneigenaars sloot zich daarbij aan. Hun puppy’s waren kort na aankoop ziek geworden en zelfs gestorven. Volgens GAIA werden de hondjes te snel bij hun moeder weggehaald en waren ze veel te zwak om vervoerd te worden. Puppy House en zijn zaakvoerders werden vervolgd voor onder meer oplichting en inbreuken op de dierenwelzijnswet. Zo zouden meerdere honden niet geregistreerd zijn, werden de quarantaineregels niet nageleefd en zouden sommige dieren ook geen vaccinatie tegen hondsdolheid hebben gekregen.  GAIA is blij met de uitspraak, zo laten ze tegenover de Gazet van Antwerpen weten: “De rechter heeft hiermee duidelijk gemaakt dat het gedaan moet zijn in Europa met de massale import van puppy’s uit het Oostblok”.

Tussen januari en juni 2014 werden 382 te jonge puppy’s ingevoerd. Puppy House kocht een hondje voor 50 à 200 euro en verkocht het dan verder voor 500 à 1.000 euro. Aan een gemiddelde prijs van 750 euro brachten de 382 hondjes dus 286.500 euro op.

België is een van de eerste landen die daadwerkelijk ernst lijkt te maken met de aanpak van de broodfok, alhoewel er nog vele handelaren zijn. Het land geldt al langer als spil in de illegale puppenhandel, veel handelshuizen worden nu ook door Oosteuropese bedrijven overgekocht om de handel meer te stroomlijnen.

De Vlaamse minister van dierenwelzijn Ben Weyts reageert op Facebook verheugd: "Ook juridisch slaan we nieuwe wegen in met Dierenwelzijn; voor het eerst veroordeling voor handel in te jonge Oost-Europese pups - al haalden we niet alles binnen wat we wensten. Arrest is gebaseerd op PV's van onze inspectie Dierenwelzijn."