Primeur: Rechter haalt 2 ton bij puppenhandelaar in België | Dogzine

Primeur: Rechter haalt 2 ton bij puppenhandelaar in België

puppyhouse, screenshot

Dierenhandelaar Puppy house in het Belgische Boechout is 191.000 euro aan inkomsten kwijt, en moet in totaal 9.000 euro boete betalen. dit omdat het bedrijf al jarenlang veel te jonge pups uit het Oostblok haalt en op de Belgische markt verkoopt.  De uitspraak is een Europese primeur. Het is de eerste keer dat een strafrechter in Europa een opkoper van honden veroordeelt. De eigenaren, Mathieu C. en Louisa T, werden wel vrijgesproken van oplichting, de klanten zouden niet opzettelijk zijn misleid. Volgens de rechtbank hadden de klanten kunnen weten dat ze geimporteerde pups kochten. Ook de geëiste gevangenisstraf bleef uit. Ook vond de rechter het niet nodig om de handelaren een houdverbod voor dieren op te leggen, deze hoge straf zou er wel voor zorgen dat ze zich voortaan aan de regels houden. Louisa T. is ook mede-eigenaar van het Tsjechische bedrijf Dogs & Co, een zogenaamd verzamelcentrum van waaruit pups naar de Westeuropese markt worden vervoerd.

De zaak is door dierenwelzijnsorganisatie GAIA al in 2014 aangespannen. Een vijftigtal hondeneigenaars sloot zich daarbij aan. Hun puppy’s waren kort na aankoop ziek geworden en zelfs gestorven. Volgens GAIA werden de hondjes te snel bij hun moeder weggehaald en waren ze veel te zwak om vervoerd te worden. Puppy House en zijn zaakvoerders werden vervolgd voor onder meer oplichting en inbreuken op de dierenwelzijnswet. Zo zouden meerdere honden niet geregistreerd zijn, werden de quarantaineregels niet nageleefd en zouden sommige dieren ook geen vaccinatie tegen hondsdolheid hebben gekregen.  GAIA is blij met de uitspraak, zo laten ze tegenover de Gazet van Antwerpen weten: “De rechter heeft hiermee duidelijk gemaakt dat het gedaan moet zijn in Europa met de massale import van puppy’s uit het Oostblok”.

Tussen januari en juni 2014 werden 382 te jonge puppy’s ingevoerd. Puppy House kocht een hondje voor 50 à 200 euro en verkocht het dan verder voor 500 à 1.000 euro. Aan een gemiddelde prijs van 750 euro brachten de 382 hondjes dus 286.500 euro op.

België is een van de eerste landen die daadwerkelijk ernst lijkt te maken met de aanpak van de broodfok, alhoewel er nog vele handelaren zijn. Het land geldt al langer als spil in de illegale puppenhandel, veel handelshuizen worden nu ook door Oosteuropese bedrijven overgekocht om de handel meer te stroomlijnen.

De Vlaamse minister van dierenwelzijn Ben Weyts reageert op Facebook verheugd: "Ook juridisch slaan we nieuwe wegen in met Dierenwelzijn; voor het eerst veroordeling voor handel in te jonge Oost-Europese pups - al haalden we niet alles binnen wat we wensten. Arrest is gebaseerd op PV's van onze inspectie Dierenwelzijn."  

dossier

Wellicht ook interessant

Bron: Dogs Trust

Zwangere teven en verdoofde pups nieuwe smokkelmethodes

Puppysmokkelaars worden steeds inventiever in het smokkelen van pups vanuit vooral het Oostblok naar Engeland. Dat blijkt uit het laatste undercover-rapport van Dogs Trust over 2018.

Daniel andrews (foto http://www.premier.vic.gov.au/)

Australie pakt puppyfarms aan met strenge wetgeving

Australië neemt een aantal flinke stappen om puppyfarms en illegale broodfok terug te dringen. In ieder geval in de provincie Victoria (waar Melbourne onder andere in ligt).

motie ouwehand

Tweede Kamer laat illegale puppyhandel opnieuw wegkomen

De Tweede Kamer heeft vandaag -opnieuw-  over moties gestemd die de illegale puppyhandel zou moeten inperken. Ditmaal onder andere een motie van Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren.