• Volop redenen om nu direct een Pomsky te nemen..

Volop redenen om nu direct een Pomsky te nemen..

Leestijd
4 minuten
Tot nu toe gelezen

Volop redenen om nu direct een Pomsky te nemen..

za, 02/10/2018 - 14:00

Waarom je per direct een Pomsky-puppy aan moet schaffen? Iedereen wil een huppelend bolletje wol. Een wervend stukje van iemand die zich “content Queen Kim”noemt op Upcoming van eind 2017. 185.000 keer werd het artikeltje, met een intellectuele inhoud van nul, maar met tenminste 10 schattige foto’s van aandoenlijke bolletjes wol, gelezen.

Kim is overigens de auteur van meesterwerken als "11 konijntjes waar je Zen van wordt, "De Donut Is Het Meest Goddelijke Voedsel Op Aarde" en "Waarom je beter een Baby Born kan hebben dan een echte baby", iets waar we in Kims geval en gelet op het gemiddelde IQ van de wereldbevolking het dan weer wel vreselijk mee eens zijn. Maar goed, de Pomsky.   Ongetwijfeld werden naar aanleiding van Kim's Pulitzer-waardige artikel in Brabantse, Friese en Belgische schuren de dwergkees-teefjes alvast bij de Husky-reuen en vice versa geplaatst (een blik op Marktplaats doet vermoeden dat zulks al eerder het geval was).  Niet voor niets want een Pomsky, een rasechte kruising dus, kost tenminste 1250 euro, maar 2500 euro of “prijs op aanvraag”  belooft een vorstelijke winst. Aangename bijkomstigheid is natuurlijk dat je geen gezondheidsonderzoek hoeft te doen, geen dure kennelnamen hoeft aan te vragen (dat kan niet eens), je chip 20 euro in plaats van 125,- kost, en je stamboom via de European Pomsky Registration aanvraagt, de EPR-stamboom, maar liefst 25 euro. Kortom, kosten versus opbrengst levert een heel positief plaatje aan de inkomstenkant.

vergelijking
Kruising, dus gezond...

Eerlijk is eerlijk, een Pomsky ziet er als pup ontzettend aandoenlijk uit. Het zullen ongetwijfeld lieve dieren (kunnen) zijn. Helemaal zonder erfelijke afwijkingen is de vraag, er is een zekere groep-5 verwantschap, maar goed, het is een kruising. Alhoewel, niet lang meer, want de Pomsky Club Nederland (ze bestaan, al is de info erg summier en de wettelijke status nog beperkter) heeft F1, F2, F3 en F4 Pomsky’s, elk met hun eigen kleur stamboom. Jawel, die EPR-stamboom van 25 euro, en de F4 heet dan 100% Pomsky.

wb
Er is een heuse rasvereniging, pomskyclub.nl (screenshot website)

De Pomsky-club is in ieder geval een redelijk besloten omgeving. De stambomen worden beheerd door ene Van H****  (wie de naam wil weten klikt eenvoudig op het  aanmeldformulier) uit Tilburg, op wiens naam de rekening staat waarop je de stamboom betaalt. Geen bedrijf, stichting, vereniging of wat dan ook, dus het vermoeden van een privé-rekening dringt zich op. Maar ja, dat zijn natuurlijk ongefundeerde beschuldigingen. De website ‘pomskyclub.nl’ is onduidelijk geregistreerd, geen naam te achterhalen. Op de website zelf ontbreekt werkelijk elke informatie die nodig is, van naam en adres tot cookie of privacyverklaring. Mocht de website na 25 mei, de invoering van de nieuwe wet op persoonsgegevens, nog bestaan, dan mogen we het ergste vrezen. Tenslotte moet elke site aangeven wat er met persoonsgegevens gedaan wordt, en bij wie je moet zijn om je gegevens in te zien, om maar iets te noemen. De boete kan 4 miljoen euro worden.  Mocht u trouwens Pomsky’s fokken, dan is het aanmelden en erkennen van het –nergens te vinden- fokreglement met gezondheidstesten (!) voldoende om u “officieel Pomsky-fokker” te noemen. Heel erg praktisch, scheelt een hoop KK1-cursusgeld toch? Oh ja, mocht u de Facebookpagina willen liken, dat kan, maar kritiek is wat minder gewenst: “Negatieve of onzinnige discussies worden dan ook gelijk verwijdert en de onruststoker kan dan ook zeker rekenen op een BLOK.” De taalfout is geen typo, zowel de Pomskyclub-website als de officiële EPR-website blinkt uit in taalfouten, stijlfouten en een grote onkunde in webdesign. Maar goed, we kunnen niet allemaal taalvirtuoos of webdesigner zijn, en goedwillend amateurisme heeft zijn charme natuurlijk…

register
De professioneel uitgevoerde website van het registratieregister  (screenshot website)

En helaas, de aantrekkingskracht van zo’n schattige Pomsky, je bent wel gek als je die niet zou willen. Charme van Husky en Dwergkees tegelijk en, zoals een Amerikaanse website fijntjes opmerkt, de pups die niet de gewenste charme hebben, daar worden gewoon geen foto’s van geplaatst. Zien doet verkopen…

Lees ook: Prijs van populariteit: toevloed van designer-rassen in asielen


Pomsky’s zijn beroemde hondjes. De meest beroemde, Norman, heeft 11.000+ volgers op Instagram (). En dat voor een “ras” dat zijn eerste vermelding had in 2009. Niet eens echt, wan het was een foto van een Finse Lappenhund-pup (!)  die viraal ging. Maar de urban legend van de Pomsky was geboren,  en al snel (2011) doken de eerste echte Pomsky’s op.  De hele historie is leuk om te lezen, want clubs kwamen op en gingen onder in de VS. Maar, zo meldt men daar “Traditionally, every new dog breed has one goal in mind: gain acceptance into the Kennel clubs as an officially recognized breed. This acceptance will hopefully lead to increased exposure, a wider acceptance, and a surge in popularity. Pomskies, however, bypassed the traditional system of acceptance and have quickly become widely accepted and unbelievably popular. Never before in history has a dog breed risen from obscurity to fame so quickly.” Maar ook in de VS is er gerommel in de tent “Such a fast growth has led to a de-centralized and fractured breeder network.  The PCA and IPA are both working to build the connections between breeders, but have a long way to go.  In order to gain kennel club acceptance, many years and close DNA documentation will be needed to solidify out the desired traits and attributes of the breed.

Currently there is not a visible group of breeders actively working towards creating unified breed standards.”

FB pomsky
Welkom op Facebook (screenshot Facebook)

Dat de Pomsky voortkomt uit een nogal blafferig en waakzaam, heel intelligent hondenras (de Keeshond) en de zeer energieke Husky en er daardoor op volwassen leeftijd een drukke, intelligente, en blafferige hond kan ontstaan vergeten we maar.

De Pomsky is hard op weg de Labradoodle van dit decennium te worden. Want vergeet niet, de Pomsky is ontdekt door de celebrities. Eva Longoria, Paris Hilton, Kelly Osbourne, Hillary Duff, Fran Drescher, en zelfs Rambo Silvester Stallone hebben er één. Voor de hondenleed-volgers, ook Lisa Vanderpump (met haar ietwat warrige Stop Yulin-clubje) heeft een Pomsky. Bekende Nederlanders zijn nog even onbekend (al zou een reality-koppel al verklaard hebben op zoek te zijn naar een Pomsky), maar gelet op de salonfähigkeit ervan zal dat slechts een kwestie van tijd zijn, mede dankzij Content Queen Kim en meer van haar soortgenoten.

paris
Doe als Paris, poseer met Pomsky

Kortom, bent u fokker, wilt u af van gedoe met gezondheid, dure onderzoeken en nog duurdere stambomen en wilt u uw pups ook nog eens voor de hoofdprijs verkopen? Kies de Pomsky. Afzet gegarandeerd. Geen boze dierenadvocaten op uw nek want u fokt een rashond kruising. Wel snel zijn, want de eerste transporten uit Oost-Europa zijn al onderweg. Bent u dierenarts? Dan is promotie van dit ras via Facebook wellicht minder aan te raden, maar gelukkig komen de broodfokpups toch wel naar uw praktijk straks. De laatste echte fokkers en rashondenliefhebbers zijn er minder blij mee en laten u voortaan waarschijnlijk links liggen. Lekker rustig.

mp
Kies de meest geschikte prijsklasse (screenshot Marktplaats)

Ps: Wij hebben niets tegen Pomsky’s als hondjes, maar wel iets tegen hype-kopers en fokkers die niets anders dan geldelijk gewin zien.