• Valse stambomen bij UK Kennelclub ontdekt, actie blijft uit

Valse stambomen bij UK Kennelclub ontdekt, actie blijft uit

Leestijd
2 minuten
Tot nu toe gelezen

Valse stambomen bij UK Kennelclub ontdekt, actie blijft uit

ma, 08/02/2021 - 14:30

De methode zou ook in FCI-landen gebruikt zijn, de registratie van honden met vervalste export-pedigrees uit Belarus

De Kennel Club in Engeland worstelt met problemen rondom uitgegeven stambomen. Er blijken namelijk een flink aantal honden geregistreerd te zijn met valse stambomen, allemaal importhonden. Maar ook nakomelingen daarvan. Het stamboekregister in Engeland is daarmee vervuild, maar veel actie onderneemt de organisatie nog niet.

De zaak begon te rollen toen een Noorse fokker van teckels. Aage Solberg, een telefoontje uit Engeland kreeg.  Een pupkoper belde met Solberg nadat ze twijfels kreeg over de kleur van de moeder. En aangezien de moeder werd vermeld als gefokt door Solberg, deed de potentiële koper navraag. Alleen, de bedoelde moederhond was helemaal geen hond van Solberg. Op de stamboom van de moeder waren valse gegevens ingevuld, de moeder was een importhond uit Wit Rusland en had Noorwegen nog nooit gezien. De KC had op basis van de -valse- exportstamboom een Engelse stamboom afgegeven.

Solberg begon daarop zijn eigen onderzoek in allerlei online beschikbare databases. Hij ontdekte daarbij dat er maar liefst 17 honden Engeland waren binnengekomen die gebruik maakten van een valse stamboom die hem als fokker vermeldde. De Wit Russische exportstambomen bleken complete kopieën van Noorse stambomen.  Inmiddels hadden deze honden ook al flink wat nageslacht voortgebracht, ruim 200 pups waren geboren uit combinaties met een van de 17 honden (reuen en teven) die Solberg had gevonden. “In totaal vond ik 17 honden met valse stambomen waarop de afstamming van onze honden worden gebruikt. De stambomen zijn een directe kopie van twee nesten die we hebben gehad, tien honden uit één nest dat we in 2016 hadden, en de zeven van een nest dat we in 2018 hadden.” Zegt Solberg tegenover het Noorse blad Hundesport.

Navraag in Belarus -Wit-Rusland- leerde dat de 17 honden niet voorkomen in de officiële registers daar. Dat zou ook moeilijk zijn, want de kleuren van de honden bleken ook vaak niet correct te zijn, kleuren die niet eens erkend worden door de KC. De frauduleuze exporteurs hebben simpelweg bestaande stambomen gekopieerd. Zo zijn er zelfs honden "geboren" die door een reu verwekt zouden zijn die al meer dan een jaar overleden was voor de geboorte.

Solberg benaderde de KC met zijn bevindingen, maar daar werd hij bepaald niet met open armen ontvangen. Ze wilden zelfs helemaal niets doen, en pas toen hij regelmatig via Facebook zijn bevindingen naar buiten bracht kwam er een -lauwe- reactie van de Engelse stambomenregistratie. De 17 honden die valselijk bij Solberg vandaan zouden zijn gekomen, werd hun stamboom afgenomen, de ruim 200 nakomelingen kregen een *, een sterretje, op de (erkende) stamboom, hetgeen “afkomst onbekend” aangeeft.  Oftewel, er is een behoorlijke influx van onbekend bloed in de Engelse teckelwereld, waarbij de afkomst twijfelachtig is.  Solberg verwacht dat de KC bang is dat pupkopers van de latere generatie pups, de nakomelingen, naar de rechter willen stappen om de KC aan te klagen, en dat dat de reden is dat de KC de stambomen niet wil intrekken. Overigens is het niet alleen Solberg die de KC heeft aangeschreven, ook de Noorse Kennel Club heeft de Engelse evenknie benaderd. De KC zelf is niet blij, en heeft Solberg zelfs laten weten al zijn emails en berichten te willen blokkeren. Men is “druk bezig het uit te zoeken, maar het is heel druk” aldus de KC.

Naast de 17 honden van Solberg, allemaal dwergteckels kortharig, zijn er nog acht andere dwergteckels met een valse stamboom gevonden, waarvan één in Ukraine, geïmporteerd uit Belarus, en één in Noorwegen zelf, ook uit Belarus. De frauduleuze stambomen zijn dus ook inmiddels in FCI-landen opgedoken. Solberg verwacht ook dat meer rassen, zeker de populaire rassen, hiermee te maken hebben, maar heeft dat nog niet uitgezocht. Bekend is in ieder geval dat er enkele tientallen dwergkeeshonden, pomerianen, op deze manier het stamboek zijn ingefraudeerd. Ook Franse bulldoggen zouden zo van stambomen zijn voorzien.

Dat het in Engeland niet goed gaat, bleek ook uit een recent bericht in Our Dogs. Blijkbaar zijn er “organisaties”  die de registratienummers van dode pups (KC-geregistreerd) opkopen om daarmee andere honden aan een valse stamboom te helpen. Dat dat tot rare situaties leidt, zoals bijvoorbeeld een Golden retriever die geboren werd uit twee Dobermans, valt blijkbaar niet op. 

De Noorse kennel club heeft de situatie ook aanhangig gemaakt bij de FCI, om te controleren in hoeverre vervalste stambomen binnen FCI-gebied aanwezig zijn.

Foto: stockfoto Pixabay, niet een van de honden met valse stamboom
Valse stambomen bij UK Kennelclub ontdekt, actie blijft uit