• Verveelt een slapende hond zich?

Verveelt een slapende hond zich?

Leestijd
2 minuten
Tot nu toe gelezen

Verveelt een slapende hond zich?

di, 11/24/2020 - 11:16

Slapen honden echt omdat ze zich vervelen?  “Ja” zegt de Telegraaf vanmorgen, en baseert zich op een artikel in livescience, waarin waarin onderzoeker David Raizen dat zou stellen.

Raizen zegt inderdaad dat het kan dat een kat, al zal dat ook voor een hond gelden, veel kan slapen omdat er niks anders te doen is, maar het kan ook komen slaap een kwestie van  is, en het dier bijvoorbeeld slaapt omdat het niet veilig is om op pad te gaan, of de voedselbeschikbaarheid laag is.  Wat Raizen vooral zegt, is dat een huisdier niet echt 18 uur slaap per dag nodig heeft.

Dat komt omdat we slaap nog maar weinig begrijpen, meent Raizen. Dieren slapen veel meer dan mensen, zouden wij ook meer moeten slapen of zijn dieren gewoon aan het slapen omdat ze het kunnen (en geen Netflix hebben?). "We weten echt niet waar slaap voor is", aldus Raizen, universitair hoofddocent neurologie aan de Perelman School of Medicine van de Universiteit van Pennsylvania.

Er is onderzoek dat slaap noodzakelijk is om bijvoorbeeld ziektes die in  het lichaam komen te bestrijden, maar ook om herinneringen te consolideren, vast te leggen. Een onderzoek uit 2017 laat zien dat –zeker oudere- honden bepaalde taken makkelijker aanleren als ze mogen slapen. Wil je een oude hond nieuwe trucjes leren? Probeer uw huisdier een dutje te laten doen. Dat onderzoek maakte gebruik van elektro-encefalografie (EEG), een techniek die elektrische activiteit in de hersenen meet via de hoofdhuid, om de hersenactiviteit van slapende-honden te meten. Net als bij mensen vertoonden de honden korte uitbarstingen van activiteit, slaapspindels genoemd, tijdens de niet-REM-slaap . Net als bij mensen, was de frequentie van deze slaapspindels gekoppeld aan hoe goed een hond nieuwe informatie vasthield die hij vóór zijn dutje had geleerd.

Maar Raizen meent dat dat niet het hele verhaal is. “Een bruine vleermuis die 20 uur per dag slaapt, zou volgens deze theorie een genie zijn,” meent Raizen. Een ander onderzoek laat zien dat wiilde olifanten maar 2 uur per nacht slapen, en de intelligentie van olifanten staat buiten kijf.

Is slaap dan onbelangrijk? Slaap heeft een kernfunctie, zo meent ook Raizen. hoewel een nog slecht begrepen functie. Elk dier dat ooit door de wetenschap is bestudeerd slaapt, aldus de onderzoeker, waardoor het net zo universeel is in alle levensvormen als energie-inname. Onderzoek heeft ook aangetoond dat de lichamen van verschillende dieren degenererenals ze voortdurend slaapgebrek krijgen, wat suggereert dat slaap essentieel is. Maar waarom is er dan zoveel verschil in slaaphoeveelheid?

Een idee is dat slaap bij zoogdieren te maken heeft met lichaamsgrootte en dieet, volgens een onderzoek uit 2005. Hoe groter het dier, hoe minder slaap, en deze correlatie is sterker en extremer onder herbivoren (planteneters) dan onder carnivoren (vleeseters). Een reden hiervoor kan zijn dat hoe groter een dier is, hoe meer calorieën het nodig heeft en hoe meer tijd het nodig heeft om te eten. Herbivoren zijn geneigd te vertrouwen op voedsel dat veel minder calorieën bevat dan het voedsel dat carnivoren eten, dus moeten ze veel meer naar binnen krijgen. Dit zou gedeeltelijk kunnen verklaren waarom een olifant  slechts twee uur per dag slaapt, de rest van de tijd moet hij eten.

Wat betreft de menselijke slaap? Raizen zei dat het belangrijkste is dat mensen naar hun lichaam luisteren en zoveel slaap krijgen als ze nodig hebben - wat voor de meeste mensen ongeveer acht uur is, maar misschien wel vijf en voor sommigen wellicht wel tien of elf uur

Kortom, verveelt je hond zich, is hij het geleerde en zijn dag aan het verwerken, of voelt hij zich juist veilig of onveilig? We weten het simpelweg niet…  Het is natuurlijk niet de bedoeling om je hond maar altijd te laten slapen, spelen, uitgaan en sporten is ook fun.

Verveelt een slapende hond zich?