• Maak geen slapende honden wakker...

Maak geen slapende honden wakker...

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Maak geen slapende honden wakker...

wo, 11/07/2018 - 12:46

Geen slapende honden wakker maken. Alhoewel de betekenis iets heel anders veronderstelt, nu even letterlijk: maak geen slapende honden, met name dromende honden, wakker. Want juist in die dromen consolideren, oftewel verwerken en bewaren, honden hun nieuwste herinneringen.Net als bij mensen dus. Honden leren nieuwe dingen in hun (niet-REM)-slaap.

Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit van Boedapest (Hongarije), die de slaappatronen van honden met behulp van EEG’s hebben bekeken. Daaruit bleek dat honden, net als mensen, korte periodes van heftige hersenactiviteit hebben tijdens de niet-REM-slaap (de diepe slaap zeg maar). De frequentie van deze “sleepspindles” is afhankelijk van hoe goed een hond nieuwe informatie die hij vlak voor zijn slaapje had gekregen verwerkt, opnieuw, net als bij mensen.

Bij muizen en andere knaagdieren was dit ook al vastgesteld, maar evolutionair staan honden verder af van mensen als muizen, dus de uitkomsten zijn interessant. Het onderzoek naar sleepspindles neemt toe, omdat deze korte, 30 seconden  durende periodes van hersenactiviteit nauw verbonden zijn met de mogelijkheid tot leren en het geheugen. Tijdens een ‘spindle’ wordt informatie van de thalamus, zintuiglijke informatie, dus uit de buitenwereld, geblokkeerd, zodat de ‘buitenwereld’ heel kort niet de hersenen binnendringt. Hierdoor is voor de hersenen meer tijd vrij om nieuw geleerde feiten in het geheugen vast te leggen. De nieuwe info wordt zo niet ‘vervuild’ met andere informatie van buiten.

De onderzoekers bestudeerden de slaappatronen van 15 verschillende honden, van uiteenlopende rassen en kruisingen. Elke hond kreeg drie sessies met een EEG. Allereerst een baseline sessie, om hersengolven zonder speciale nieuwe kennis vast te leggen, vervolgens kreeg één groep een oefening waar al bekende opdrachten moesten worden uitgevoerd, een andere groep leerde nieuwe opdrachten. In dit specifieke geval bekende opdrachten in het Hongaars en nieuwe in het Engels. In sessie drie werden deze groepen omgewisseld. En elke keer werd tijdens het slaapje achteraf de hersenactiviteit gemeten. En na elk slaapje werd een nieuwe oefensessie gehouden om te zien hoe goed de nieuwe opdrachten waren opgeslagen.

Net als bij mensen bleken teven meer sleepspindles te hebben dan reuen (vrouwen en mannen dus), dat heeft te maken met ede invloed van geslachtshormonen. Hoe meer ‘spindles’ honden hadden in hun dutje, hoe beter ze nieuwe opdrachten bleken te hebben onthouden.

Afbeeldingen bij dit artikel: Credit: Zsófia Bognár and Enikő Kubinyi

bron

EEG Transients in the Sigma Range During non-REM Sleep Predict Learning in Dogs