• Hoe ziet een normaal slaap-waakritme van een hond er uit

Hoe ziet een normaal slaap-waakritme van een hond er uit

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Hoe ziet een normaal slaap-waakritme van een hond er uit

vr, 01/15/2021 - 13:08

Slaappatronen bij honden opnieuw onderzocht

Een nieuw onderzoek naar slaappatronen bij honden van de North Carolina State University moet dienen als basis voor onderzoek naar chronische pijn en cognitieve stoornissen bij honden, waardoor het ontdekken van en de behandeling van deze aandoeningen mogelijk wordt verbeterd.

"Het onderzoek was nodig omdat dergelijk onderzoek naar honden en slap, onze basiskennis over hoe een 'normale' slaap / waakcyclus eruitziet, heel erg verouderd was", zegt Margaret Gruen, assistent-professor gedragsgeneeskunde bij NC State en auteur van het werk. “De onderzoeken die momenteel beschikbaar zijn, zijn meer dan 20 jaar oud, volgden slechts een klein aantal honden of honden die niet in een thuisomgeving waren, en legden niet echt gegevens vast die relevant zijn voor hoe honden nu leven (en slapen). We hebben dit onderzoek gedaan om deze bevindingen bij te werken en de kenniskloof te dichten.

"En voor mij, iemand die geïnteresseerd is in hoe honden zich ontwikkelen en ouder worden, is het een kritisch ontbrekend gegeven: we spreken over een symptoom van leeftijdsgerelateerde cognitieve disfunctie bij honden als een verstoring van de slaap / waakcyclus zonder echt te begrijpen waar de basislijn ligt. . "  Oftewel, we weten eigenlijk niet hoe een gezonde hond slaapt en waakt gedurende de dag.

Het onderzoek volgde 42 gezonde volwassen honden - 21 reuenn en 21 teven - variërend in leeftijd van 2 tot 8 jaar oud. De honden droegen twee weken lang activiteitsmonitoren aan hun halsband en hun eigenaren vulden een vragenlijst in over het slaappatroon van de honden. Uit de activiteitsgegevens bleek dat de meeste honden twee activiteitspieken gedurende de dag hebben: een kortere periode van 8.00 uur tot 10.00 uur, gevolgd door een middagpauze en een langere actieve periode van ongeveer 17.00 uur tot 23.00 uur. Alle honden waren meer actief tijdens weekenden dan weekdagen.

"Aangezien de meeste deelnemers huisdieren waren van mensen die buitenshuis werken, zagen we dat de honden het meest actief waren wanneer er menselijke interactie plaatsvindt", zegt Gruen. “Er waren af ​​en toe uitschieters maar het patroon bleef gemiddeld 14 dagen voor elke hond gelijk. Deze bevindingen zijn niet verrassend - ze komen overeen met veel van de aannames die we hebben gedaan, maar nu zijn de gegevens gekarakteriseerd en gedocumenteerd. "

Uit het onderzoek kwam naar voren dat gewicht en geslacht ook een effect hadden op de actieve periode; lichtere honden waren over het algemeen actiever in een korte periode net na middernacht dan zwaardere honden, terwijl teven tijdens de avondpiek actiever leken dan reuen. Zelfs bij deze gezonde volwassen honden had de leeftijd een effect; oudere honden waren minder actief tijdens de piekuren.

Sowieso werden de meest significante verschillen gezien tijdens de perioden van piekactiviteit. Tijdens deze pieken waren de jongere honden significant actiever dan de oudere honden. Oudere honden zijn ook wat vroeger actief -op de klok-  dan jongere honden. Dit moet verder worden geëvalueerd, aangezien vroeg opstaan ​​een kenmerk is van veroudering bij mensen .