Tonen honden bestaan geheimzinnige huidziekte aan?
Heeft u wel eens gehoord van de ziekte van Morgellon? Waarschijnlijk niet. En volgens dermatologen is de "huidziekte" ook geen echte huidziekte, maar een psychische aandoening. Dermatoloog dr. Jan R. Mekkes. Dermatoloog, AMC Amsterdam omschrijft de ziekte als " Morgellons disease is een aandoening waarbij mensen denken dat er iets, meestal vezelachtige structuren (fibers) onder de huid zit en door de huid naar buiten komt of probeert te komen.
Vaak is er ook jeuk bij en uitgebreide krabeffecten. De patiënten die het hebben verzamelen de vezels, pluisjes, korrels, wormpjes, en haarballen die uit de huid komen en maken daar soms ook detailfoto's van die op internet te vinden zijn (...) Morgellons disease wordt in de medische wereld beschouwd als een delusional parasitosis oftewel parasietenwaan. Morgellon disease is niet een echte ziekte, maar een psychose. Bij analyse van de foto's blijkt het te gaan om vezels afkomstig van kleding, pluisjes, en klontjes talg. Toch bestaan er diverse websites waarin het beeld als een echte aandoening wordt gepresenteerd. De patiënten die dit soort websites bezoeken raken hierdoor nog meer overtuigd iets te hebben, dat door hun arts niet serieus wordt genomen. Dit soort aandoeningen zou men ook internetziekten kunnen noemen of googlochondria." (bron: www.huidziekten.nl).
Geheimzinnig
Deze geheimzinnige aandoening stamt oorspronkelijk uit 1674 Een Britse wetenschapper identificeert dan voor het eerst de geheimzinnige ziekte bij kinderen die lijden aan huiduitslag waarbij er vreemde haren uit de huid groeien. Eén van de bekendste patienten is de zangeres Joni Mitchell. In de VS zouden rond de 50.000 mensen de ziekte hebben, Nederlandse cijfers zijn niet bekend. Hoe de ziekte eruit ziet bij mensen toont de kleine foto.
Met andere woorden, iets wat de patiënt zichzelf aanpraat. Verhalen over de ziekte doen de ronde op wat wel wordt omschreven als Alu-hoedjes-sites als Niburu, sites waar men graag over buitenaardse bezoekers, chemtrails en andere samenzweringstheorieën praat. Nieuw onderzoek zou nu kunnen aantonen dat het hier niet gaat om Googleziekte, maar wel degelijk om een echte kwaal. Want volgens de Canadese onderzoekster Marianne Middelveen komt een vrijwel vergelijkbare kwaal voor bij honden, met de naam “Canine Filamentous Dermatitis Associated with Borrelia Infection” zoals recent werd gepubliceerd in het gezaghebbende Journal of Veterinary Science & Medical Diagnosis.
Lyme
De ziekte van Morgellon is een ongewone huidaandoening die bij mensen in verband wordt gebracht met de door teken overgebrachte ziekte van Lyme. De aandoening is herkenbaar aan huidbeschadigingen die vreemd gekleurde vezels lijken te bevatten en die daarnaast ook kenmerken geeft als vermoeidheid, spierpijn en neurologische problemen welke ook bij Lyme voorkomen. Bij runderen was de ziekte ook al vastgesteld. Omdat honden niet kunnen googlen, is de kans op googlochondria (ziekte van Google) gering. Wel moet er gezegd worden dat het onderzoek gedeeltelijk betaald is door de Charles E. Holman Morgellons Disease Foundation (CEHMDF), een instituut dat zich sterk maakt voor de erkenning van Morgellons disease als echte ziekte, en niet als psychose.
De honden in het onderzoek kregen vergelijkbare huidbeschadigingen welke niet reageerden op standaard behandeling met antibiotica. Voor de vezels onder de huid kon geen verklaring gegeven worden “Generally-speaking, the fibers we have seen are teal and pink,” vertelde Dr. Rotaru, een van de medeonderzoekers. “Dogs are hairy, so fibers can be hard to see. Fortunately the fibers fluoresce under UV light, so we have used that diagnostic tool to identify dogs with the skin condition.”
Zoönose
Analyse van de vezels toonden aan dat het hier ging om de kurketrekker-achtige Lyme-agent, de Borrelia burgdorferi. De "vezels" bleken levende objecten en het onderzoek liet ook zien dat de vezels dezelfde eiwitsamenstelling hadden als de vezels die bij de ziekte van Morgellon in mensen worden gevonden.
De eigenaren van de getroffen honden waren -op twee na- zelf gezond. Twee eigenaren hadden zelf de ziekte van Morgellon, zodat een zoönose, een van dier op mens of andersom overdraagbare aandoening, mogelijk is.
Dit onderzoek zou, volgens Middelveen, aantonen dat de aandoening inderdaad een echte ziekte is, en geen kwaal tussen de oren. Voor patiënten een goede uitkomst, als hun aandoening nu daadwerkelijk een aandoening blijkt en geen psychose. Of dat uiteindelijk ook zo zal zijn, zal verder onderzoek moeten blijken. Vooralsnog is de medische wereld sceptisch.
bron