• Overgewicht laat vooral kleine honden veel korter leven

Overgewicht laat vooral kleine honden veel korter leven

Leestijd
2 minuten
Tot nu toe gelezen

Overgewicht laat vooral kleine honden veel korter leven

do, 01/03/2019 - 13:45

Uit nieuw onderzoek van de Universiteit van Liverpool en het WALTHAM Center for Pet Nutrition van Mars Petcare blijkt dat honden met overgewicht een kortere levensduur hebben dan honden met een goed, zeg maar ideaal, lichaamsgewicht. Dat verschil liep op tot maar liefst 2,5 jaar. 

De onderzoekers keken naar de gegevens van meer dan 50.000 honden over een periode van twintig jaar  bij honden van 12 populaire rassen, Teckel, Duitse herder, Golden Retriever, Labrador Retriever, Amerikaanse Cocker Spaniel, Beagle, Boxer, Chihuahua, Pit Bull Terrier, Pommeren, Shih Tzu en Yorkshire Terrier..  Het effect van overgewicht was bij alle rassen te zien, hoewel de omvang van het effect verschilde, variërend van vijf maanden korter voor Duitse herder-reuen tot twee jaar en zes maanden minder voor Yorkshire Terriër-reuen. Om overige zaken gelijk te houden is alleen gekeken naar gecastreerde honden.

levensduur

Overgewicht bleek in verband te staan met een kortere levensduur bij alle 12 bestudeerde rassen, maar de omvang van het effect varieerde het minst bij honden van grote rassen (bijv. 5 maanden korter leven) en het grootst bij honden van kleine rassen (bijv. groter dan 2 jaar bij honden van grootteklasse I, zie afbeelding). Risico's voor geschat risico op sterfte bij honden met overgewicht ten opzichte van die in normale lichaamsconditie weerspiegelden deze bevindingen. De reden voor deze resultaten is onduidelijk, maar één mogelijkheid zou een verschil in natuurlijke prevalentie van de verschillende met obesitas geassocieerde ziekten bij de onderzochte rassen zijn. Orthopedische ziekten zoals osteoartritis komen bijvoorbeeld vaker voor bij grotere rassen. Oftewel, door overgewicht komen ziektes die normaal minder voorkomen bij kleine rassen vaker voor.  Als alternatief kunnen individuele raskenmerken van invloed zijn op de impact van eventuele functionele beperkingen die het gevolg zijn van obesitas, bijvoorbeeld stofwisselingsstoornissen of verminderde kwaliteit van leven.  Wat de redenen ook mogen zijn, het belang van dit levensduureffect mag niet worden genegeerd. Inderdaad, zelfs bij rassen waarvoor het effect het minst werd uitgesproken, is een dergelijke verkorting waarschijnlijk belangrijk omdat de meeste eigenaren willen dat hun hond gezond oud wordt.

ras

 

Er is nog altijd betrekkelijk weinig aandacht voor de risico’s van overgewicht, vooral omdat “liefde” en “aandacht” vaak gecombineerd gaan met eten geven. Veel eigenaren van gezelschapsdieren zich niet bewust zijn van de ernstige gevolgen voor de gezondheid van honden die overgewicht hebben. Obesitas bij dieren neemt gestaag toe, waarbij de laatste cijfers laten zien dat een op de drie honden en katten in de Verenigde Staten schatten overgewicht hebben. Het CBS meent dat n Nederland dat zelfs 1 op de 2 is!

Hoewel de studie niet de redenen achter de extra kilo's bij honden onderzocht, wordt gedacht dat voedingsgewoonten een rol spelen bij obesitas bij dieren. Volgens een recente enquête van Better Cities For Pets geeft meer dan de helft (54%) van katten- en hondenbezitters hun huisdiervoer bijna altijd als ze erom vragen, en bijna een kwart (22%) van katten- en hondenbezitters  overvoert hun huisdier om hen gelukkig te houden.

Mede-auteur en hoogleraar Huisdiergeneeskunde aan de Universiteit van Liverpool, Alex German, zei: "Eigenaren zijn zich er vaak niet van bewust dat hun hond te zwaar is, en velen realiseren zich mogelijk niet de impact die deze kan hebben op de gezondheid. Maar als hun geliefde huisdier te zwaar is, hebben ze meer kans hebben op andere problemen zoals gewrichtsaandoeningen, ademhalingsproblemen en bepaalde soorten kanker, evenals een slechtere kwaliteit van leven. Deze gezondheids- en welzijnskwesties kunnen aanzienlijk van invloed zijn op hoe lang ze leven.

"Voor veel eigenaren is het geven van eten, met name smakelijke tafelresten en lekkernijen, de manier waarop we affectie tonen voor onze huisdieren. “  Zorgwekkend is dat naar schatting slechts één op de vijf eigenaren van huisdieren altijd meet hoeveel voedsel ze hun huisdier geven, waarbij vier op de vijf (87%) eenvoudig de hoeveelheid voedsel schatten waarvan ze denken dat hun huisdier ze nodig heeft bij elke portie."

De auteurs geven wel aan dat het onderzoek wat beperkingen kent. Zo is gekeken naar honden die vanaf 5 jaar overgewicht hadden, dus te zwaar tijdens hun jonge jaren is verder onbekend. Ook is niet altijd duidelijk waarom de honden stierven, de reden voor –meestal-  euthanasie was vaak onduidelijk, dus sterven gebeurde niet direct door overgewicht.

bron

Association between life span and body condition in neutered client‐owned dogs