• Ook Engeland doet shock-collar in de ban

Ook Engeland doet shock-collar in de ban

Leestijd
2 minuten
Tot nu toe gelezen

Ook Engeland doet shock-collar in de ban

do, 03/01/2018 - 14:34

Na Schotland en Wales wordt de schok-halsband nu ook verboden in de rest van Engeland. De Engelse Kennelclub maakte dat vandaag bekend in een persbericht nadat de club in overleg was geweest met twee parlementsleden, Michael Gove en Ross Thomson. Het gaat zowel om de verkoop als het gebruik van de banden. Wel moet het parlement nog kijken naar de definitieve voorwaarden van het verbod, naar een verbod op het importeren van de banden en naar eventuele uitzonderingen op de regel.

Halsbanden voor elektrische schokken worden rond de nek van een hond aangebracht en leveren een elektrische schok via een afstandsbediening of automatisch als er een bepaalde trigger is. De bedoeling is dat honden gedrag aan- of afleren omdat ze een dergelijke schok willen vermijden. In Engeland zijn rond de 170 verschillende modellen in de handel, met prijzen variërend van 14 tot enkele honderden euro’s.

Uit onderzoek door o.a. Defra was al gebleken dat dit soort banden op langere termijn negatieve (welzijns)gevolgen voor de hond kan hebben. Bovendien constateerde een onafhankelijk onderzoek in opdracht van de Kennel Club in 2014 dat 73 procent van het Britse publiek tegen het gebruik van elektrische schokkragen is en 74 procent de regering zou steunen bij het introduceren van een verbod op het gebruik ervan.

Caroline Kisko, secretaris van de Kennel Club: "Shock-collars zijn verboden in Denemarken, Noorwegen, Zweden, Oostenrijk, Zwitserland, Slovenië en Duitsland en in sommige gebieden van Australië, - evenals natuurlijk Wales en binnenkort Schotland. Het is echt tijd dat Engeland het voorbeeld volgt en we zijn blij dat er eindelijk wordt voorgesteld dat ze dat doen.  "Gezien het huidige debat rond dierlijk bewustzijn, is het nu het juiste moment om te erkennen dat honden wezens met gevoel zijn, met een capaciteit om lichamelijke en psychische problemen te voelen. Apparaten die dit veroorzaken, in de naam van hondentraining, wanneer er zoveel positieve trainingsmethoden en apparaten beschikbaar zijn, zijn eenvoudigweg niet nodig.”

De Kennel Club heeft al vele jaren campagne gevoerd om de banden te verbieden. Wales heeft in 2010 een verbod ingevoerd en Schotland heeft dit enkele weken geleden  aangekondigd. Geen van beiden gebiedsdelen kon echter de verkoop van deze apparaten verbieden omdat alleen de overkoepelende regering van het VK daartoe de macht heeft.

Een voorstel tot het verbod van dit soort halsbanden ligt in Nederland ook al anderhalf jaar op tafel. Maar deze week werd duidelijk dat de aangekondigde datum van 1 juli niet gehaald wordt, en dat de specifieke maatregel voor stroombanden pas later komt. Ook wil Nederland de import en verkoop niet verbieden, omdat de stroomband “in landen om ons heen verkrijgbaar is”. Dat betreft dan binnenkort alleen nog België, want in alle andere omliggende landen is de band verboden, het Nederlandse ministeriele standpunt is dus zo goed als onhoudbaar zodra ook Engeland overgaat tot een import, verkoop- en gebruiksverbod. In België onderzoekt dierenwelzijnsminister Ben Weyts de mogelijkheden op een verbod. Op 22 december is een eerste wijziging voorgesteld aan het Vlaams kabinet, waarin gekeken wordt naar een verbod op het gebruik van stroombanden tenzij onder bepaalde voorwaarden.Een verkoopverbod is een federale aangelegenheid (dus gaat de bevoegdheden van Vlaanderen te boven).  Een definitieve beslissing wacht nu op het rapport van de Raad voor Dierenwelzijn. De Raad voor Dierenwelzijn laat weten het advies binnen enkele weken gereed te hebben.

bron

Persbericht Kennel club UK