Noorwegen: de feiten op 12 september
Sinds de uitbraak van een raadselachtige ziekmaker in Noorwegen houdt het Noorse Veterinair Instituut iedereen vrijwel dagelijks op de hoogte van de nieuwste feiten. Naast die feiten gaan er inmiddels ook veel geruchten de ronde. Dit maakt de situatie voor zowel de artsen als hondenbezitters niet makkelijker. Daarom hier een samenvatting van bevestigde feiten:
Op donderdag 12 september zijn opnieuw twee honden voor autopsie gegaan. Zij brengen de teller op 12 honden die tijdens de autopsie hetzelfde ziektebeeld lieten zien, namelijk een sterk bebloed slijmvlies van de darmwand. Er worden mogelijk nog meer autopsies gepleegd in de komende dagen, afhankelijk van de meldingen die binnen komen. Het instituut beperkt zich tot autopsie op lichamen waarvan ze denken dat ze waardevol kunnen zijn voor het onderzoek om de ziekte te doen begrijpen.
Op de honden die voor autopsie zijn aangeboden is ook bacteriologisch onderzoek gedaan, waarvan van 10 honden die uitslagen inmiddels binnen zijn. 9 van die 10 honden bezaten de al veel besproken bacterie Providencia Alcalifaciens. Van de twee honden die pas vandaag werden onderzocht wordt de uitslag van het bacteriologisch onderzoek op z’n vroegst morgen verwacht. Het is daarom nog niet bekend of ook zij aan deze rij kunnen worden toegevoegd. Ook of deze bacterie de boosdoener is blijft nog onbekend, dat onderzoek loopt nog steeds.
Komend weekend worden er meer resultaten verwacht van verschillende onderzoeken, en ook in de loop van volgende week zal er meer informatie uit de onderzoeken binnen moeten komen. De enquete die werd verstuurd aan eigenaren van honden met het typische ziektebeeld is inmiddels bijna 100 keer ingevuld.
Donderdagochtend 12 september werd ook bekend dat er sinds de vorige telling 8 nieuwe meldingen waren binnengekomen. Een daarvan is overleden. De meldingen waren afkomstig uit Buskerud, Vestfold, Trøndelag, Nordland, Troms en Finnmark. De eerste twee plaatsen liggen vlakbij Oslo, de andere zijn noordelijker gelegen delen van het land.
Hoewel nog niet bekend is wat de vele honden in Noorwegen zo ziek maakt, zijn inmiddels wel steeds meer mogelijkheden uitgesloten. Inmiddels is bekend dan onderstaande factoren NIET de oorzaak zijn (of wordt het tenminste zeer onwaarschijnlijk geacht):
- Salmonella
- Campylobacter
- Rattengif of iets vergelijkbaars
- Algenvergiftiging
- Ziekte overgedragen door teken
- Hazenpest (tularemie)
- Darmmiltvuur
Ook wordt het onwaarschijnlijk geacht dat de oorzaak wordt gevonden in voeding. Eigenaren wordt dan ook geadviseerd om niet onnodig van voer te veranderen uit angst voor de ziekte. De onderzochte honden lieten geen significante overeenkomsten zien in hun voeding. Het wisselen van voeding kan echter wel een nadelig gevolg hebben: als het gaat om een besmettelijke ziekte, kan deze makkelijker verspreiden als honden, door onwennigheid voor hun nieuwe voer, aan de diarree raken. Wil men toch wisselen van voer, dan is het advies om gedurende twee weken het oude en nieuwe voer te combineren.
De naburige landen Zweden en Denemarken hebben nog geen officiële meldingen binnengekregen van de ziekte binnen hun land. Toch is nog steeds het dringende advies van kracht om niet met honden vanuit Noorwegen naar andere landen te reizen. Een speciaal verzoek gaat hierbij uit naar Noorse jagers. Traditiegetrouw zijn zij vanaf 16 september welkom om in Zweden te komen jagen, maar dit keer wordt hen gevraagd om vanwege mogelijke besmetting geen honden mee te nemen. Toch geldt er nog geen verbod om honden mee te nemen de grens over. Wel worden Noorse honden geweerd op wedstrijden, shows en tests onder de vlag van de Zweedse en Deense Kennelclubs en de VDH in Duitsland. Dichter bij huis is door de organisatie van Dogshow Maastricht, welke eind september gehouden wordt, besloten om de Noorse inschrijvingen te weigeren.