• Honden rouwen om een overleden maatje

Honden rouwen om een overleden maatje

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Honden rouwen om een overleden maatje

zo, 02/27/2022 - 20:26

In een recent nummer Van Dogzine schreven we al over het verdriet van honden als een maatje sterft.  En ook dat er nog geen onderzoek naar gedaan is. Daar is nu verandering in gekomen.

Een onderzoek onder hondenbezitters in Italië meldt dat 86 procent van hen negatieve veranderingen zag in het gedrag van een overlevende hond na de dood van een gezelschapshond in hetzelfde huishouden - onder andere zocht de overlevende hond doorgaans meer aandacht, at minder en werd er enkele maanden na het evenement minder gespeeld. Conclusies die overeenkomen met het (kleine) onderzoek dat Dogzine zelf hield.

Er werd een kwantitatieve analyse van verdrietgerelateerde reacties bij zowel honden als eigenaren uitgevoerd, met behulp van de gevalideerde online Mourning Dog Questionnaire. De enquête werd ingevuld door 426 Italiaanse volwassenen die minstens twee honden hadden gehad, van wie er één stierf terwijl de andere nog leefde. Het onderzoek had tot doel te onderzoeken of, hoe en wat een hond kan ervaren na het verlies van een maatje. Meervoudige logistische regressie geeft aan dat zowel een vriendschappelijke of ouderlijke relatie tussen twee honden, maar ook het feit dat honden vroeger voedsel deelden en het verdriet en de woede van de eigenaar de belangrijkste voorspellers zijn van negatieve gedragsveranderingen, aldus de onderzoekers. Volgens de antwoorden van hondenbezitters, veranderde de overlevende hond na de dood van zijn huisgenoot zowel in termen van activiteiten (“spelen”, “slapen” en “eten”) als emoties (angst), die optraden als een functie van de kwaliteit van de relatie tussen de twee dieren. Daarentegen had de tijd die de twee honden samen hadden doorgebracht geen effect op het gedrag van de overlevende hond.  Deze bevindingen geven aan dat een hond rouwgerelateerde gedrags- en emotionele patronen kan vertonen wanneer een naaste soortgenoot sterft, waarbij aspecten van de laatste mogelijk verband houden met de emotionele status van de eigenaar. die zich voordeed als een functie van de kwaliteit van de relatie tussen de twee dieren. 


premium

 

Dit artikel is een premium-artikel,beschikbaar voor abonnee's van ons blad en website-abonnee's. Het hele artikel is alleen beschikbaar voor abonnees.

Wilt u toegang, kijk dan hier voor de mogelijkheden


 

Foto: pxphoto (public domain)