• Kleine hond vaak onzindelijk

Kleine hond vaak onzindelijk

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Kleine hond vaak onzindelijk

do, 09/26/2019 - 09:00

Maar liefst 33% van de kleine honden, onder de negen kilo, is niet (volledig) zindelijk. Dat blijkt uit een groot onderzoek in de Verenigde Staten.

Van de grote honden zwaarder dan 18kg is dat maar 5%. Met “zindelijk” wordt bedoeld dat de hond de afgelopen twee maanden al zijn behoeftes buiten, dan wel op een speciaal daarvoor in huis aangewezen plek heeft gedaan. 

Het onderzoek van Amy Learn et.al. Kan echter geen antwoord geven op de vraag waarom. Wellicht omdat het om een vragenlijst-onderzoek via internet ging. Wel vermelden de onderzoekers enkele mogelijke redenen, uit eerder onderzoek. Zo is door eerdere onderzoekers geopperd dat kleine honden een hoger metabolisme hebben, een snellere spijsvertering dus, waardoor ze simpelweg vaker moeten. Ook veronderstellen de onderzoekers dat veel kleinere honden eerder gehouden worden in flats en stadswoningen, waar uitgaansmogelijkheden minder eenvoudig zijn. 

In het onderzoek werd wel een –opvallende- correlatie gevonden tussen de mate van training en de zindelijkheid. Honden die de basiscommando’s als zit, lig etc. Goed waren bijgebracht waren minder vaak onzindelijk.  Terwijl die trainingen meestentijds niet het buiten plassen als onderwerp meenemen. Maar grotere honden bleken vaker dergelijke basistraining gehad te hebben. 

Dat zou wellicht een reden kunnen zijn. Kleinere honden worden minder vaak “getraind” op hondenscholen. Ook blijk uit eerder onderzoek dat eigenaren van kleine honden vaker inconsistent zijn in hun gedrag naar de hond, waardoor ook agressiviteit en ongehoorzaam gedrag vaker bij kleine honden voorkomt dan bij grote honden. Wellicht dat ook intelligentie een rol speelt, kleine honden zouden volgens recent onderzoek minder intelligent zijn als grote honden. 

In dit meest recente onderzoek komen de auteurs niet veel verder dan veronderstellingen, oftewel, hoe meer belang je hecht aan zindelijkheid, hoe groter de hond is die je moet hebben.