• Kleine hondjes doen het vaker.... Een plas.

Kleine hondjes doen het vaker.... Een plas.

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Kleine hondjes doen het vaker.... Een plas.

di, 12/27/2016 - 22:39

Voor geen enkele hondenbaas mag het nieuw zijn dat naast kijken en horen het ruiken een belangrijke rol speelt bij herkenning, en zeker het inschatten, van soortgenoten. Dat kan heel direct ruiken zijn, het snuffelen aan de kont, maar ook het markeren en daar vervolgens aan ruiken, oftewel, het plassen tegen bomen, planten, lantaarnpalen en wat er ook maar langs de weg staat. Vooral eigenaren van (intacte) reuen kunnen hiervan meepraten.

Het markeren, het laten merken dat je ergens geweest bent, is dus reuze belangrijk in de hondenwereld. Maar markeren honden anders als ze groter of kleiner zijn?  “Ja” zeggen onderzoekers Betty McGuire en Katherine Bemis. Zij bekeken het wandelgedrag van 281 honden, asielhonden, tijdens wandelingen van 20 minuten. Daarbij werd gekeken naar het aantal keren dat er geplast en gepoept werd, alsmede hoe. En het blijkt nu volgens hun publicatie “Scent marking and body size” dat kleinere rassen vaker plassen als medium rassen en grote rassen.

Niet onverwacht, uit het onderzoek bleek ook dat teven minder vaak plassen als reuen. Honden zijn nog nauwelijks geëmancipeerd, de man is daar nog altijd de baas, en zal dus heel macho laten weten dat hij door de straat liep. Teven hebben daar minder last van, tenzij ze willen laten weten dat ze loops zijn. Reuen plassen gemiddeld drie keer vaker dan teven. Ook zorgen reuen ervoor dat ze veel vaker echt op iets mikken, een doel voor hun straal uitzoeken, 87% van hun urine gaat gericht, bij een teef slechts 45%. Een significant verschil.

Faeces, een drol dus, spelen nauwelijks een rol in het markeren. Het is puur iets wat ook bij honden gewoon moet gebeuren, ongeacht lichaamsgrootte of geslacht. De onderzoekers konden hier geen enkel onderscheid in vinden.

Maar wel heel opvallend, hoe kleiner de hond, hoe vaker –zeker bij reuen- de poot gericht omhoog gaat. Een kleine hond plast 0,36 keer per minuut (zeg maar een keer per drie minuten, reuen en teven samen genomen hier), een middelgrote hond 0,26 keer per minuut, een flinke jongen 0,24 keer per minuut. Ook zijn de grotere jongens minder gefocussed op waar ze tegenaan plassen, 60% gemiddeld van de urine gaat gericht tegen de paal, opnieuw reuen en teven samen. Bij de kleintjes is dat 72%, dus flink meer gericht.

In ander onderzoek bleek al dat lichaamsgrootte van belang is bij de impressie die je maakt, zowel visueel als auditief, een grote hond maakt meer en dieper geluid. Dit blijkt dus ook op te gaan voor de chemische indruk, lichaamsgrootte is van belang. Volgens de onderzoekers komt het meer urineren door de kleintjes vooral doordat kleine honden bij een directe lijfelijke confrontatie sneller het onderspit delven, vaker markeren is dus een veilige manier om je toch te laten gelden, maar dan op afstand. Een soort van twitterscheldpartijen van honden dus, want op social media laten de “kleine” mensen immers ook vaker op minder aardige manier van zich horen. Niets honds is ons mensen vreemd dus.