• Rouw bij honden

Rouw bij honden

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Rouw bij honden

zo, 02/27/2022 - 20:37

Tijdens de voorbereidingen voor het vorige nummer van Dogzine overleed één van onze volwassen honden tamelijk plotseling na een ziekbed van twee dagen. En zoals bij veel hondenmensen, was dat voor ons een periode van gemis en verdriet. Maar niet alleen voor ons, twee van de andere honden leken al hun energie kwijt, wilden niet gaan liggen op de plek van de overleden hond, aten slecht en waren heel duidelijk uit hun routine. Vooral onze reu, die 7 jaar lang dag en nacht met de overleden teef was opgetrokken, leek helemaal de weg kwijt. Zijn normale opgewekte ietwat lompe zelf was verdwenen, hij leek zich voort te slepen door de dagen, zonder veel interesse om wat er om hem heen gebeurde. Hij leek in rouw…

(Dit artikel verscheen eerder in nummer 5, 2021 van Dogzine)

Er is inmiddels heel veel bekend over rouw van mensen als er een geliefd huisdier, veelal een hond, is overleden. Mensen ontwikkelen vaak sterke emotionele banden met hun honden, honden die vaak als echt gezinslid worden gezien.  Eigenaren zijn vooral gehecht aan hun hond omdat de relatie hetzelfde, of zelfs een groter gevoel van comfort en veiligheid en betrouwbare genegenheid biedt dan hechte menselijke relaties. Althans, dat was de conclusie in een groot onderzoek uit 2015 van Pirrone.  Volgens een andere onderzoeker, Cowles, bepaalt de mate van gehechtheid tussen eigenaar en huisdier de psychologische impact op de eigenaar als gevolg van het overlijden van een huisdier.  En daarom ervaren mensen een groot gevoel van verlies en zijn in rouw gedompeld als hun geliefde hond overlijdt. Dat gevoel van verlies, de rouw, is niet wezenlijk verschillend van de rouw die we beleven als een direct familielid sterft. Het blijkt zelfs dat de rouwperiode voor een hond of kat langer kan duren dan die voor een familielid. Onderzoek heeft aangetoond dat het verlies van een huisdier net zo ernstig kan zijn als het verlies van een ander mens , waarbij dezelfde symptomen worden ervaren als bij het rouwen om de dood van een mens, zoals verdriet, slaapverlies, concentratieproblemen en verlies van eetlust. De acute fase van rouwreacties na het overlijden van een huisdier vindt vaak plaats binnen een tijdsbestek van twee maanden na het verlies, waarbij het verdriet om het dier zes maanden tot een jaar aanhoudt.  Hoe lang iemand verdriet heeft, hangt uiteraard van meerdere factoren af. Het aantal honden of katten dat iemand heeft is hierbij overigens geen bepalende factor.  Wat het vaak nog extra moeilijk maakt is dat de omgeving rouw om een familielid wel erkent, maar om een hond of kat nauwelijks. “Het is maar een hond”, “Dan neem je toch gewoon een nieuwe…”, iedereen die een hond of kat heeft verloren kent die opmerkingen uit zijn omgeving. En veel -gelukkig niet alle-  werkgevers zien verzuim als gevolg van het overlijden van een huisdier als onnodig. En dat, terwijl onderzoek laat zien dat de dood van een huisdier tot depressies en zelfs posttraumatische stressstoornissen kan leiden.


premium

 

Dit artikel is een premium-artikel,beschikbaar voor abonnee's van ons blad en website-abonnee's. Het hele artikel is alleen beschikbaar voor abonnees.

Wilt u toegang, kijk dan hier voor de mogelijkheden


 

Foto: