• De bijna zestig onbekenden... hondenrassen zonder honden in Nederland (deel 1)

De bijna zestig onbekenden... hondenrassen zonder honden in Nederland (deel 1)

Leestijd
2 minuten
Tot nu toe gelezen

De bijna zestig onbekenden... hondenrassen zonder honden in Nederland (deel 1)

za, 02/04/2017 - 16:11

Bijna 60 rassen van de in totaal nu geregistreerd 387 (volgens opgave van de Raad van Beheer) hebben in 11 jaar tijd geen enkele pup of importhond zien komen. Gaan we uit van een gemiddelde levensduur van inderdaad ongeveer 11 jaar, kunnen we concluderen dat er van deze zestig rassen dus geen enkele hond met stamboom in Nederland rondloopt. Bijna 20% van de rassen zullen we dus niet op straat of op een show -een enkele buitenlandse deelnemer daargelaten-  tegenkomen.

Toegegeven, je moet als kynoloog van  goede huize komen wil je een exemplaar van een van die bijna  60 rassen ook direct herkennen.

foxhound

De Amerikaanse foxhound (foto Dogtime.com) zou misschien nog wel lukken. Het neefje van de Engelse foxhound, een typische jager (what's in a name)  uit FCI groep 6.  De Amerikaanse Foxhound is afkomstig uit de staten Maryland en Virginia, en is de staatshond van Virginia. Het  gerucht dat het nieuwe ras werd gebruikt voor de jacht indianen spreekt wellicht negatief tot de verbeelding, maar is niet waar. Het ras werd ontwikkeld door landadel puur voor de sport van de jacht op vossen. Een kwaliteit waarvoor de Amerikaanse Foxhound  beroemd is, is om  zijn muzikale gehuil dat mijlenver kan worden gehoord. Wellicht daarom niet populair in de verstedelijkte Nederlandse omgevingHet ras werd voor het eerst erkend door de American Kennel Club in 1886.

Door Bjørn Konestabo - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=8015177

En kennen we de Hygenhund?  De Hygenhund is oorspronkelijk uit Noorwegen afkomstig. Het ras ontstond in de tweede helft van de 19e eeuw toen de Noor Hygen geïmporteerde Holsteiner brakken met andere noordelijke brakken kruiste. Het ras is geschikt voor de jacht en als begeleidingshond.De Hygenhund is een vrij grote hond. De ruwharige vacht is dicht en glanzend maar mag niet te kort zijn. De kleuren zijn roodbruin of geelrood met een zwarte glans over de kop, rug en bij de staartaanzet. Een volwassen dier wordt ongeveer 47 - 55 centimeter.  Opnieuw een hond uit groep 6.

By Canarian - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=24035210

Minstens net zo onbekend, de Griekse brak, met een wat welluidender naam de Hellenikos Ichnilatis. Alweer een hond uit groep 6.   Een onafhankelijk beestje met flink wat wilskracht, geschikter voor de jacht dan voor het haardkleedje thuis. Niet al te makkelijk met vreemden, het liefst een hond die flink zijn energie kwijt kan. Hij komt maar in één kleur, black  and tan. Net als de foxhound een flinke lawaaimaker en niet geschikt voor de onervaren hondeneigenaar, zeker niet als die op een flatje woont.

foto Wamiz, France

De naam doet bijna denken aan een designer-breed, en feitelijk is het dat ook, maar dan een oude. De Billy. De Billy werd gecreerd door Monsieur Gaston Hublot de Rivault in de 19e eeuw, en werd vernoemd naar zijn huis: het Château de Billy, in Poitou. Billys komen voort uit het combineren van de drie oorspronkelijke stammen van de Poitevin: de Montemboeuf, Ceris en Larrye.Ook geen echt bekende namen.  Rond de tweede wereldoorlog was deze jager uit het westen van Frankrijk, want ja, ook weer groep 6, op twee honden na uitgestorven. Een zorgvuldig fokprograam met daarin outcrosses naar o.a. de  Poitevin, de Porcelaine en de Harrier hielp het ras overleven, maar het blijft bijzonder zeldzaam.  Een Billy kan zuiver wit of gebroken wit zijn, soms met oranje of citroen vlekken op het hoofd en lichaam. De vacht is kort, glad en voelt ruw aan. Een flink beest met een schofthoogte tot 70cm. bij de reuen. En opnieuw geen makkelijk trainbare hond.

En dan een veel nieuwer ras, erkend door de FCI (voorlopig) in 1995.  De Braziliaanse terrier. De Braziliaanse terriër ontstond waarschijnlijk door kruising tussen de Jack Russellterriër, de Chihuahua en de Duitse pinscher.  De Braziliaanse terriër heeft de voor terriërs specifieke knikoren. Zijn vacht is kort en glad aanliggend. De kleur van de vacht is wit met zwarte, roodbruine of blauwe aftekeningen. Hij bereikt een schofthoogte van 32 tot 40 centimeter. Qua karakter precies een Jack Russel, maar met nog meer aangeboren jachtdrang. Niet te vertrouwen met andere kleine dieren, zegt de standaard dan ook. En veels te energiek voor een appartementje… Deze keer wel uit FCI-groep 3.

Kandidaten voor het Kynologische Kennisexamen deel 1 zullen ze allemaal niet snel zien. Maar toch leuk om ook eens af en toe een blik te werpen op deze zeldzaamheden.

De foto's zijn achtereenvolgens van:

Hygenhund:  Bjørn Konestabo
American Foxhound: Dogtime
Griekse brak: Canarian
Braziliaanse Terrier: Томасина
Billy: Wamiz