• Brits parlement: Staffordshire Bull Terriers niet op lijst gevaarlijke honden

Brits parlement: Staffordshire Bull Terriers niet op lijst gevaarlijke honden

Leestijd
2 minuten
Tot nu toe gelezen

Brits parlement: Staffordshire Bull Terriers niet op lijst gevaarlijke honden

ma, 07/16/2018 - 14:30

Moeten “vechthonden” oftewel hoogrisicohonden nu wel op een speciale lijst of bij de wet verboden worden? Niet alleen Nederland kampt met deze discussie, ook in andere landen varieert het van “ja, zo’n wet moet er komen” tot “die wet moet afgeschaft worden”.  En niet zelden zijn zelfs de hondenliefhebbers verdeeld over de uitkomst, met enerzijds uiteraard de liefhebbers van dit soort rassen, anderzijds mensen met een antipathie tegenover de flinke honden.

In Engeland lijkt de discussie, geconcentreerd rondom de Staffordshire Bull Terriër, nu volledig los te gaan. Het Britse parlement kwam er maandag zelfs aan te pas. Uiteindelijk besloot het parlement de Staffordshire Bull Terriër niet op de lijst te plaatsen, althans niet direct. De RSPCA meldde “in today's Parliamentary debate about Breed Specific Legislation, we were delighted and relieved to hear that they have no intention of prohibiting the keeping of Staffordshire bull terriers!”   Verder komt ere en onderzoek naar hhet wel of niet in stand houden van de Dangerous Dogs Act.

Maar wat ging er aan vooraf?

PETA, niet geheel onverwacht, roept enige tijd geleden de Britse regering op om dit ras aan de lijst van verboden rassen, waar inmiddels al de Japanse Tosa, de Dogo Argentino en de Fila Brasiliero op staan – toe te voegen. De Dangerous dogs Act dus. PETA verdedigd dit standpunt vanuit de mening dat er teveel van dit soort ‘gevaarlijke’ honden toch l in de asiels zitten, en het beter is ze nooit geboren te laten worden dan ze in een asiel af te maken.

Maar de oproep van PETA  heeft gezorgd voor een contra-reactie onder hondenliefhebbers: meer dan 160.000 mensen hebben een e-petitie aan de regering ondertekend om een ​​parlementair debat over dit onderwerp op te zetten.  "Het zou een vreselijke tragedie zijn voor de hondenliefhebbers van het Verenigd Koninkrijk om het recht om er een te bezitten te verliezen van deze geweldige metgezellen. " aldus de groep hondenliefhebbers. Daar horen o.a. de RSPCA (Engelse dierenbescherming), de Kennel Club, Dogs Trust, Blue Cross en Battersea (een zeer honden en kattenopvangadres) bij. Zij roepen op het PETA-voorstel snel te verwerpen.

Het voorstel, aldus de tegenstanders, zou  ertoe zou leiden dat tienduizenden "onschuldige honden" uit hun huizen zouden worden gehaald en in kennels zouden worden opgesloten in afwachting van beslissingen van rechtbanken.

PETA blijft echter bij hun standpunt. "Staffies overspoelen momenteel Britse dierenasielen en zijn veruit het meest verlaten hondenras van het land geworden. Ze zijn ook een van de meest misbruikte rassen. Het ras is ook het meest ontvoerde ras (!)  en wordt vaak gebruikt door criminele bendes voor hondengevechten of als waakhonden.”  aldus PETA. “Waarom zou iemand, gezien de kwetsbaarheid van deze honden voor misbruik, verwaarlozing en verlating, de invoering van wetgeving bestrijden die voorkomt dat mensen meer van hen meenemen naar een wereld die zoveel wreedheden kentt?"

PETA zegt ook dat ze niet pleiten voor het weghalen van honden uit goede huizen en dat het ook het recht voor verantwoordelijke eigenaren ondersteunt om huisdieren te houden - zelfs degenen die al zijn verboden - als de dieren worden gecastreerd en goed verzorgd.

De andere welzijnsorganisaties blijven even onvermurwbaar. In een gezamenlijke verklaring stellen ze: "De grote dierenwelzijnsorganisaties zijn ervan overtuigd dat de huidige ras-specifieke wetgeving moet worden ingetrokken en vervangen door wetgeving die zich richt op onverantwoordelijke eigenaren en niet op honden die zich aan niets anders schuldig maken dan er op een bepaalde manier uitzien.Staffordshire Bull Terriers zijn liefhebbende, trouwe honden en zijn uitstekende huisdieren. Vorig jaar waren ze het twaalfde meest populaire ras in het Verenigd Koninkrijk op basis van registratiegegevens van de Kennel Club.  Er is geen wetenschappelijk bewijs dat suggereert dat het ras gevaarlijker is dan welk ander type hond dan ook.”

bron

Daily Mail

ECHO