• Gromt je hond? Je begrijpt hem beter dan je denkt

Gromt je hond? Je begrijpt hem beter dan je denkt

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Gromt je hond? Je begrijpt hem beter dan je denkt

wo, 05/17/2017 - 14:09

Mensen blijken best wel in staat te zijn om de basisemoties van hun hond te begrijpen, alhoewel vrouwen wat beter daarin zijn dan mannen. Dat blijkt uit een onderzoek van Tamas Farago van de Universiteit van Boedapest in Hongarije.

Volgens zijn onderzoeksteam kunnen mensen aan de klank van het gegrom van een hond horen in wat voor stemming deze is.  Eerder was al gebleken dat mensen ook de context van hondengeblaf konden herlijden.  Tot nu toe bleek echter uit eerder onderzoek dat mensen problemen hadden om onderscheid te maken tussen dreigende en speelse geluiden van hun hond.  En juist dat herkennen van de stemming van je hond kan voorkomen dat er problemen of bijtincidenten ontstaan. Wie een dreigende grom voor een speels geluidje aanziet kan tenslotte lelijk verrast worden.

Fargas en collega's verzamelden het gegrom van 18 verschillende honden. elke hond gromde daarbij in drie gemoedstoestanden:  tijdens het bewaken van zijn eten tegen andere honden, tijdens een vriendelijk spelletje touwtrekken met mensen en tijdens de plotselinge komst van een onbekende persoon. Elke grom werd geclassificeerd, op lengte, toonhoogte etc.

Deze geluiden werden vervolgens afgespeeld voor 40 volwassenen.  In sets kwamen alle drie de emoties twee keer voorbij, van verschillende honden. De deelnemers aan het onderzoek moesten vervolgens op een schaal aangeven of de geluiden behoorden tot angst, agressie, wanhoop, vrolijkheid en speelsheid. Daarna kwam een tweede set geluiden, maar nu moesten de deelnemers aangeven of het geluid hoorde bij het voedsel bewaken, bij de reactie op de vreemdeling, de bedreiging dus, en bij het spel.

 

De deelnemers bleken vervolgens inderdaad de grommende honden behoorlijk goed te kunnen indelen. Vrouwen waren daar opvallend handiger in dan mannen. Als hangertjes voor het herkennen van het geluid bleken de duur, het ritme en de pitch, de toonhoogte, de voornaamste aanwijzers te zijn.  De deelnemers moesten het puur met het geluid doen, ze zagen de honden niet.  Uiteindelijk werden 81 procent van de speelse grommen goed herkend, 60 procent van de voedselbewaking en 50 procent van de dreiging van de onbekende persoon. Speelgeluiden werden minder vaak verkeerd aangezien dan de twee andere geluiden, voedselbewaking en angst/dreiging werden wat vaker onderling verwisseld. Ook bleken geluiden van "grote" honden (dieper gegrom) wat vaker voor agressie te worden aangezien dan wat hoger gegrom van "kleinere" honden.

Overigens, behalve vrouwen doen hondeneigenaren het beter dan niet-hondenbezitters.

tabel
Mate waarin gegrom herkend werd.

 

bron

Dog growls express various contextual and affective content for human listeners