• Hondsociaal, of toch niet?

Hondsociaal, of toch niet?

Leestijd
2 minuten
Tot nu toe gelezen

Hondsociaal, of toch niet?

do, 05/27/2021 - 18:29

Kun jij je hond op een zonnige zondagmiddag met een gerust hart meenemen naar een losloopgebied? Of is dat vragen om problemen? Het liefst hebben we allemaal een hond die probleemloos is in de omgang met andere honden, maar de laatste tijd komt er steeds meer aandacht voor de realiteit: niet elke hond is hondsociaal. En het goede nieuws is: een hond die dat niet is, vertoont geen abnormaal gedrag!

Hondengedrag is nog steeds een veelbesproken onderwerp met uiteenlopende meningen. Wel is er steeds meer aandacht voor de hond als individu; door in te spelen op de hond en zijn behoeftes, kan er een trainingsplan op maat gemaakt worden. Een van de onderdelen is het bepalen of een hond wel daadwerkelijk hondsociaal is. Nieuwe inzichten zeggen nu dat honden in te delen zijn in drie categorieën: hondsociaal, hondselectief en hondagressief. Om op de juiste manier om te gaan met een hond is het belangrijk om te weten in welke groep deze valt. Opvallend is dat een meerderheid van de honden hondselectief is, terwijl men ze vaak bestempeld als één van de uitersten; hondsociaal of hondagressief.

Hondsociaal: een hondsociale hond is er één die soortgenoten zonder uitzondering vriendelijk benadert. Het maakt niet uit of de andere hond groot of klein is, jong of oud, actief of juist wat lui, de hondsociale hond vindt het allemaal leuk en gezellig! Een deel van de hondsociale honden zijn zelfs lyrisch van soortgenoten. Ze willen altijd kennismaken en het liefst ook nog even samen spelen en rennen! De valkuil van deze honden is dat ze niet altijd adequaat reageren op een afwijzing van de andere hond. Een ander deel van de hondsociale honden is wel bedacht op de communicatie met andere honden en past zijn gedrag aan aan de situatie.

Omdat hondsociale honden zo makkelijk zijn in de omgang zijn ze veel te zien in losloopgebieden, parken, bossen en dergelijke. Ze kunnen overal zorgeloos mee naartoe genomen worden!

Hondselectief: Het overgrote deel van de honden is hondselectief. Ze weten heel goed hoe ze op een vriendelijke manier kunnen communiceren met andere honden, maar ze hebben wel hun voorkeur als het gaat om soortgenoten. Ze kunnen minder tolerant zijn naar andere reuen of teven, grote honden of juist kleinere, angstige honden, honden van bepaalde rassen en ga zo maar door. Dit vergt een eigenaar die z’n hond kan lezen en situaties goed kan inschatten. Reguleer met welke honden de hond in aanraking komt en houd de hond zo nodig aangelijnd om aanvaringen te voorkomen. Een hondselectieve hond wordt nogal eens bestempeld als agressief en abnormaal als een kennismaking niet vriendelijk verloopt, maar het gedrag dat hij vertoont is heel natuurlijk. Net als mensen hebben honden zo hun voorkeuren in met wie ze omgaan. Ze maken vrienden, maar treffen ook soortgenoten waar het niet mee klikt. Het is aan de eigenaar om dit in goede banen te leiden.

Hondagressief: deze categorie is ongeveer net zo groot als de groep hondsociale honden, maar veel minder zichtbaar. Zij tolereren namelijk geen enkel contact met andere honden en zullen daarom over het algemeen niet te zien zijn op plekken waar veel andere honden komen. De verantwoorde eigenaar van een hondagressieve hond zorgt ervoor dat de hond z’n energie kwijt kan op een veilige, passende manier: aangelijnd, of los op overzichtelijke plaatsen zonder andere honden. De hondagressieve hond beleeft geen plezier aan een wandeling in een druk losloopgebied. Hij heeft doorgaans genoeg aan interactie met z’n eigenaar en andere mensen en is het gelukkigst als er geen interactie met andere honden wordt opgedrongen.

De term “hondselectief” is relatief nieuw, maar wel erg belangrijk! Niet alleen voor de eigenaar is het goed te beseffen dat men een hondselectieve hond heeft, ook voor andere eigenaren is het een eye opener dat niet alle honden hondsociaal zijn. Sociaal gedrag van honden onderling valt onder een spectrum, hondsociaal en hondagressief zijn hierbij de twee uitersten. De grote middenmoot is hondselectief, met de juiste begeleiding van hondeneigenaren hoeft dit zo min mogelijk tot nare ervaringen te leiden.