• Pups met 8 weken huis uit is beste leeftijd

Pups met 8 weken huis uit is beste leeftijd

Leestijd
minder dan
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Pups met 8 weken huis uit is beste leeftijd

di, 02/12/2019 - 11:52

Wat is de beste leeftijd om pups bij de moeder weg te halen en naar de nieuwe eigenaar te laten gaan. Een onderwerp wat nogal eens tot discussie leidt onder fokkers.  In Finland is recent een groot onderzoek gedaan waarbij gekeken werd naar "agressief" of "ontwijkend" gedrag van volwassen honden gerelateerd aan de leeftijd van vertrek uit het nest.

De onderzoekers, onder leiding van  Olli Jokinen van de Universiteit van Helsinki,  concluderen dat pups die tussen de 9 en 16 weken 'pas' naar een nieuwe eigenaar gaan, vaker dan verwacht ontwijkend of agressief gedrag vertonen als volwassen hond. Dat geldt voor blaffen, grommen of zelfs snappen naar onbekende personen buiten of in het huis van de hond, en hetzelfde gedrag naar andere honden buitenshuis. Er was één statistisch significante uitzondering, honden die tussen de 9-13 weken het huis verlieten blaften of gromden minder vaak naar andere honden buitenshuis dan pups die tussen de 8-9 weken of ouder dan 13 weken bij de fokker weggingen.


Dit artikel is een premium-artikel,beschikbaar voor abonnee's van ons blad en website-abonnee's. Het vervolg van dit artikel kunnen abonnees lezen.

Wilt u toegang, kijk dan hier voor de mogelijkheden