• Rechts- of linkspotig, wat zegt het over je hond?

Rechts- of linkspotig, wat zegt het over je hond?

Leestijd
3 minuten
Tot nu toe gelezen

Rechts- of linkspotig, wat zegt het over je hond?

za, 01/27/2018 - 13:02

Dit is een hondensite, dus weinigen zullen het onderzoek gezien hebben naar de pootvoorkeur van katten. Uit dat onderzoek bleek dat katten –anders dan wij mensen- geen echte voorkeur hebben, terwijl 90% van de mensen rechtshandig is (schrijver dezes doet het met de linkerhand).  

 Toch hebben ze wel enige voorkeur, 73% van de poezebeesten gebruikte steeds dezelfde poot voor het aanraken van voedsel, 70% gebruikte altijd dezelfde poot om een trap op te gaan en 66% stapt met dezelfde poot de kattenbak binnen.  En nog een genderbevestigend beeld, katers zijn bij vooreur linkspotig, poezen rechtspotig.

Maar als hondenliefhebbers willen we weten hoe het nu bij honden ziet. Zijn er  honden met een voorkeur voor links of rechts (niet politiek uiteraard), of vertonen ze überhaupt enige pootvoorkeur? En betekent het iets als ze een voorkeur hebben voor het gebruik van de ene poot boven de andere?

Interessant genoeg zijn honden en veel andere dieren inderdaad soms uitgesproken links- of rechtspotig, en velen zijn ook ambidexter, oftewel zonder voorkeur. Hoewel er tal van onderzoeken zijn uitgevoerd naar verschillen in geslacht en ras met betrekking tot 'pawedness' bij honden, vertonen de meeste onderzoeken wisselende resultaten, alhoewel reuen, net als katers, een voorkeur hebben voor links.

Hoe bepaal je de voorkeur van je hond?

Als je zelf rechtshandig bent, kun je je hond zien als linkspotig, aangezien hij of zij je acties weerspiegelt, bijvoorbeeld als je om een ​​poot vraagt ​​om te schudden. Hieronder staan ​​een aantal manieren waarop poot-voorkeur algemeen wordt bepaald. Gebruik een of meer van deze methoden om je hond te testen en herhaal de testen om naar patronen te zoeken.

  • Plaats een traktatie onder de bank,net binnen het bereik van jew hond om te zien welke poot ze gebruikt om ernaar te reiken
  • Kijk met welke poot je hond een bot vasthoudt terwijl hij erop kauwt
  • Leg iets op de snuit van je hond om te kijken naar welke poot ze gebruikt om het te verwijderen.
  • Kijk welke poot je hond als eerste gebruikt om naar voren te stappen
  • En de methode die in veel onderzoeksstudies wordt gebruikt, plaats een traktatie-gevulde Kong direct voor je hond om te zien welke poot hij gebruikt om het vast te houden om het voedsel eruit te krijgen. Een hond kan één poot of beide poten gebruiken.

Heeft poot-voorkeur invloed op gedrag?

Onderzoekers die die een aantal jaren geleden werden uitgevoerd, hebben de voorkeur van de poot verbonden met bepaalde gedragingen en temperamenten. Een studie van de Universiteit van New England uit 2006 van Dr. Nick Branson vond bijvoorbeeld dat de manier waarop honden hun poten gebruiken een teken kan zijn van hoe ze op geluid reageren. Meer in het bijzonder, ambidextere honden (die zonder een pootvoorkeur) zijn waarschijnlijk gevoeliger op geluiden  zoals onweersbuien en vuurwerk.

Branson: "Het lijkt mogelijk dat honden die geen voorkeur hebben voor de ene of de andere kant, gevoelig zijn voor intense emotionele reacties op een breed scala aan stimuli. Dieren met laterale functies (duidelijke voorkeuren) kunnen mogelijk de aandacht van storende stimulus met meer succes overdragen. "

Schneider (2013) keek naar het verband tussen temperament en pootvoorkeur.  Hypothesen waren gebaseerd op de Valence-specifieke hypothese, die in het algemeen stelt dat negatieve emoties worden geassocieerd met de rechterhersenhelft, en positieve emoties worden geassocieerd met het linkerkant. Om het temperament van elke hond te beoordelen, werd een temperamentvragenlijst voorgelegd aan 73 hondeneigenaren. Dezelfde honden werden getest op voorkeur voor de poot met behulp van een Kong (zie hierboven) gevuld met voedsel en werden vervolgens geclassificeerd als links-potigd, rechts-potig of ambidexter.

Schneider: “We vonden geen bewijs om een ​​verband tussen pootvoorkeur en temperament te ondersteunen, met de uitzondering dat laterale honden, honden met een duidelijke pootvoorkeur,  marginaal hoger scoorden dan ambidexter  honden op vreemdeling-gerichte agressie. We suggereren dat de temperamentbeoordeling die in deze studie wordt gebruikt mogelijk niet gevoelig genoeg is om verschillen tussen individuen te detecteren op basis van hun lateralisatie. Temperamentsfactoren werden ook vergeleken met een aantal "demografische" variabelen (bijv. leeftijd, geslacht, of de hond een raszuivere of kruising was, en de frequentie van oefening) om het effect van deze variabelen op uitkomsten van temperamenten te bepalen.

Recenter vergelijkbaar onderzoek van Barnard (2017) keek naar pootvoorkeur en temperamenttesten. De Dog Mentality Assessment (DMA) -test werd gebruikt om 5 persoonlijkheidstrekken te beoordelen (bijv. sociabiliteit, agressiviteit) en een bredere dimensie van verlegenheid versus brutaal gedrag . Er kwamen geen verschillen naar voren tussen links- en rechts-georienteerde honden op welk  persoonlijkheidskenmerk dan ook. In plaats daarvan scoorden ambidextere honden, hoger op speelsheid en agressiviteit dan honden met duidelijke pootvoorkeur.  eigenschapscores dan lateraliseerde (ongeacht de kant) honden. Ook scoorden ambulante honden hoger op de sociabiliteit eigenschapsscores. Over het algemeen vonden de onderzoekers bewijs van een verband tussen de persoonlijkheid van de hond en de lateraliteit van het gedrag, en dit gold vooral voor die eigenschappen die verband hielden met een sterkere emotionele reactiviteit, zoals agressiviteit, angst en sociabiliteit.

bron

Association between lateral bias and personality traits in the domestic dog (Ca…

Temperament and lateralization in the domestic dog (Canis familiaris)