• Australische hondenziekte definitief gelinkt aan bepaald voer

Australische hondenziekte definitief gelinkt aan bepaald voer

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Australische hondenziekte definitief gelinkt aan bepaald voer

do, 12/13/2018 - 16:56

De uitbraak van een slopende en ongeneeslijke ziekte bij honden in Australië is definitief het gevolg van het eten van een bepaald soort hondenvoer. Dat is door wetenschappers van de Universiteit van Melbourne bevestigd.

Het onderzoek wees uit dat honden die het bewuste voer, Advance Dermocare, kregen, een 437 maal grotere kans hadden op het krijgen van die de aandoening megaesophagus. Niet alle honden die het voedsel aten kregen de ziekte, dus ook zaken als ras kunnen nog een rol spelen. In maart haalde de fabrikant het product uit de schappen. Volgens de onderzoekers is de kans dat de uitbraak toch het gevolg is van iets anders dan het voer kleiner dan 1 op een miljoen.

Meer dan 100 honden, waaronder honden van de politie van Victoria, zijn overleden tijdens een uitbraak van megaesophagus in 2017 en 2018 (zie ons artikel uit maart 2018)

De zeldzame aandoening zorgt ervoor dat de slokdarm vergroot wordt en beperkt de doorvoer van voedsel en vloeistof naar de maag van het dier. Als honden de eerste dagen overleven, moeten ze nadien rechtopzittend worden gevoerd, zodat het voedsel niet in hun slokdarm blijft steken.

Er is in het voedsel overigens geen gifstof gevonden die direct de aanleiding is voor de ziekte. En dus moet er rekening worden gehouden met chronische blootstelling aan of interactie van voedingsstoffen en de fysieke kenmerken van het voedsel van de hond. De onderzoekers willen daarom aanvullend onderzoek doen naar nog meer toxinen (gifstoffen) en andere factoren gerelateerd aan het voer.

Mars, de fabrikant, heeft laten weten bijzonder bezorgd te zijn en mee te leven met de eigenaren van de getroffen honden. Het bedrijf vergoedt de dierenartskosten van zieke honden. Mars steunt de conclusies van de Universiteit, maar heeft zelf ook nog geen specifieke veroorzaker gevonden.

Advance Dermocare is niet (regulier) verkrijgbaar in Nederland en België