• Voedingssupplement tegen angst bij honden

Voedingssupplement tegen angst bij honden

Leestijd
2 minuten
Tot nu toe gelezen

Voedingssupplement tegen angst bij honden

wo, 12/05/2018 - 16:35

Vooralsnog alleen via dierenartsen in de USA of Canada verkrijgbaar, maar Purina Nestle komt met een voedingssupplement dat honden met angstgedrag moet kalmeren. Het product, Calming Care, komt per januari 2019 in de VS in de gecontroleerde (prescriptie)verkoop. Voornaamste “werkstof” is het probioticum (zeg maar, goede bacterieën) Bifidobacterium longum.

Het idee achter dit product is al ouder, in 2016 presenteerde Purina het onderzoek dat ten grondslag ligt aan dit nieuwe product. Een onderzoek dat weer gebaseerd was op een algemeen bekend feit bij mensen, namelijk, eten kan stress en ongenoegen verminderen en onze stemming verbeteren. Denk maar an al die emmers-ijs-etende dames in Amerikaanse series.

Naast het effect dat stress op de honger kan hebben, heeft onderzoek aangetoond dat wat zich in onze buik afspeelt ook invloed kan hebben op hoe we ons voelen. Wetenschappers verwijzen naar deze tweewegsstraat van communicatie tussen de hersenen en de ingewanden als de "darm-hersen-as". De laatste jaren wordt ook uitgebreid gekeken in hoeverre specifiek probiotica hierin een rol spelen. Zowel bij mensen als bij dieren inderdaad. Tot dusverre tonen de resultaten aan dat de flora (de bacterieën) die aanwezig is in de ingewanden van mensen en dieren inderdaad verband houden met een verscheidenheid aan positieve en negatieve emoties, waaronder kalmte, angst en depressie.

In onze ingewanden, ook die van de hond, hebben we uiteraard goede en slechte bacterieën. De samenstelling daarvan kunnen we enigszins zelf beinvloeden door bijvoorbeeld probiotica tot ons te nemen (Yakult is wel de bekendste variant, maar er is veel meer). Anderzijds kunnen we ook “slechte” bacterieen binnenkrijgen, zoals de campilobacter jejuni (een veelvoorkomende oorzaak van diarree en slijm of bloedige ontlasting bij honden). Studies hebben ook aangetoond dat de aanwezigheid van deze bacteriën stemmingsveranderingen bij mens en dier kunnen veroorzaken. Het idee dat aanpassingen in de voeding, met een mooi woord voedingsinterventie, iets zou kunnen betekenen bij angst, depressie etc. is dan ook een aantrekkelijk onderzoeksterrein.Probiotica zijn breed verkrijgbaar en worden over het algemeen als veilig voor honden beschouwd, dus –als het werkt- is het een snelle en simpele oplossing voor “cognitieve” problemen.

Tijdens een veterinaire voedingsconferentie in april 2016 kwam het Nestlé Purina Institute met hun bevindingen over de gedrags- en emotionele veranderingen die honden hebben ervaren na de toediening van de Bifidobacterium longum, een probioticum waarvan al is aangetoond dat het angst bij ratten en mensen vermindert.

Vierentwintig labradors met angstgedrag deden mee aan een dubbelblinde, cross-overstudie (placebogecontroleerd). Gedurende de eerste 6 weken kregen alle honden een gebalanceerd dieet toegediend, waarbij 12 honden een toevoeging met een gepatenteerde stam van B. longum, kregen, de 12 anderen kregen placebo. Van week 7 tot 9 kregen alle honden een wash-outperiode, waarbij ze noch de placebo noch het probioticum ontvingen. Daarna kregen honden die de placebo hadden gekregen  6 weken de probiotica en honden die eerder probiotica hadden gekregen, kregen een placebo. De honden werden gedurende de proef van 15 weken gevolgd op fysiologische en gedragsveranderingen.

De resultaten gaven aan dat honden die het probioticum ontvingen een vermindering in angstgedrag vertoonden. Verschillende fysiologische stressmetingen namen ook af. Het normale dagelijkse gedrag van de met probiotica behandelde honden leek sterk verbeterd, waarbij 22 (90 procent) van de honden over het algemeen minder angstig leken te zijn. Specifiek was blaffen, springen, rondjes draaien en “pacing” significant verminderd bij de behandelde honden.

Uit speekselmetingen van het stresshormoon cortisol bleek dit ook lager bij 83 procent van de honden die het probioticum kregen, gemeten tijdens een specifieke test op angst. De hartslagvariabiliteit was ook verbeterd bij 83 procent en de gemiddelde hartslag was lager bij 75% van de behandelde honden. Overigens was uit eerder onderzoek bij asielhonden al gebleken dat stressdiarree bij honden verminderde door het toedienen van een probioticum in de voeding.

Gebaseerd op dit onderzoek komt Nestle dus nu in de VS met een voedingssupplement op basis van Bifidobacterium longum. Voorlopig dus nog alleen aan de andere kant van de oceaan. Het probioticum zelf is overigens wel gewoon verkrijgbaar. Maar, ondanks dat probiotica relatief veilig zijn, overleg het eventuele gebruik hiervan altijd met uw dierenarts. dierenartsen kunnen ook aanbevelen dat eerst andere diagnostiek en therapieën worden uitgeprobeerd, afhankelijk van wat zij als het onderliggende probleem zien.

bron

New canine supplement helps with anxiety issues

Pet Therapy: Would your anxious dog benefit from probiotics?