• Aai-hond helpt getuigen en slachtoffers van misdrijf

Aai-hond helpt getuigen en slachtoffers van misdrijf

Leestijd
2 minuten
Tot nu toe gelezen

Aai-hond helpt getuigen en slachtoffers van misdrijf

za, 04/15/2017 - 13:53

Binnenkort krijgen aangevers en getuigen van ernstige zedenmisdrijven van de Rotterdamse politie het aanbod om een AAI-hond bij het verhoor aanwezig te laten zijn. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de aanwezigheid van een hond kan helpen om te gaan met stressvolle situaties, zoals een verhoor.

Voor aangevers en getuigen die een ernstig misdrijf hebben meegemaakt en dat nog een keer moeten doorleven bij een verhoor. Om die heftige ervaring iets te verlichten, kunnen zij binnenkort, als zij dit fijn vinden, worden bijgestaan door een AAI-hond. Twix en Kyara, twee Poolse laagland herders zijn sinds kort ‘in dienst’ van de politie en kunnen tijdens een verhoor worden aangehaald. “Maar aaien hoeft niet. Alleen de aanwezigheid lijkt al een prettige werking te hebben”, vertelt Marianne van Loo, zedenrechercheur. “De pilot start nu op de afdeling Zeden en bij het Team Collegiale Ondersteuning. Een team van agenten die getraind zijn om andere collega’s bij te staan na een heftig incident. Wij zijn nu drie weken bezig met de honden op onze afdeling waar Twix ook is als ik werk. Ik merk nu al een positieve invloed op de sfeer. Zelfs onze collega’s kunnen Twix aaien of met hem spelen om te ontladen. Wat ook een zeer positief effect heeft op rechercheurs die toch hele zware zaken moeten behandelen.”

twix
Een van de Rotterdamse hulphonden (foto politie Rotterdam)

Het idee is ontstaan bij projectleider Arno de Bruijn. “Tijdens mijn werk kwam ik geregeld situaties tegen die heel stressvol zijn voor slachtoffers. Toen ik privé een keer van dichtbij merkte hoe de aanwezigheid van een hond heel erg hielp om te gaan met een stressvolle situatie, ontstond het idee om dit ook in het werk in te zetten. Ik ging op zoek naar informatie en vond op internet veel wetenschappelijke onderzoeken die mijn idee onderschreven. Ook bleek dat hier in de VS al veel mee gewerkt werd.”

In de VS wordt al sinds het begin van deze eeuw met dit soort hulphonden gewerkt, meestal bij misdrijven waar kinderen slachtoffer of getuige zijn. "Honden hebben een natuurlijke vermogen om mensen te kalmeren, evenals een positiefeffect op onze emotionele en psychologische staaat. Op manieren die mensen niet hebben, hebben honden de mogelijkheid om specifieke menselijke responses.te  ontlokken. Vooral opmerkelijk is het “zesde zintuig” van honden om mensen aan te voelen, en emoties en spanningen te verlichten.De honden helpen om de barrières te slechten van wantrouwen en angst, zodat we de waarheid kunnen krijgen, aldus een Amerikaanse onderzoekster. In de VS worden honden zo ook toegelaten tot de rechtszaal, en is er een speciale organisatie die de honden opleidt.

Twee jaar is gewerkt aan de voorbereiding van de pilot. “Je hebt te maken met slachtoffers van een ernstig vergrijp enerzijds en levende dieren anderzijds. Daar moet je uiterst zorgvuldig mee omgaan”, legt De Bruijn uit. “We hebben lang nagedacht bij welk onderdeel van het politieproces de honden het meest zouden kunnen toevoegen. En bij welk soort slachtoffers. Zo hebben we bijvoorbeeld besloten dat ze alleen kunnen worden ingezet bij slachtoffers ouder dan 12 jaar. Kinderen onder de 12 zouden te veel afgeleid kunnen raken waardoor een verhoor onbetrouwbaar wordt. Dat moeten we niet willen.”

Dat zorgvuldigheid erg belangrijk is blijkt ook wel uit de manier waarop de pilot gemonitord en geëvalueerd wordt. De Bruijn: “Omdat we gevalideerd willen aangeven of een dergelijke pilot wel of niet is geslaagd, doet Avans hogeschool uit Den Bosch onafhankelijk onderzoek naar dit fenomeen bij de verhoren.” Mochten de resultaten van de pilot positief zijn, dan wordt de pilot, conform de werkwijze van het innovatieteam van de Nationale Politie, landelijk uitgerold.

 

bron

Politie Rotterdam