• De hondenmiljonairs van India

De hondenmiljonairs van India

Leestijd
2 minuten
Tot nu toe gelezen

De hondenmiljonairs van India

zo, 04/08/2018 - 15:17

Een kleine zeventig honden in het plaatsje Panchot zijn sinds kort miljonair. Zeker in een arm land als India een bijzondere prestatie. Panchot is een plattelandsdorpje in de provincie Gujarat, en ligt ongeveer 400 kilometer noordoostelijk van Mumbai.  Door een oude traditie waarin rijke families land aan honden schonken kon dit gebeuren. Het land, aanvankelijk lastig te bewerken land aan de rand van de plaats, is door het aanleggen van een nieuwe doorgaande weg plotseling enorm in waarde gestegen.  Met als gevolg de enorme rijkdom voor de zeventig honden.

 

Een informele organisatie, bekend als 'Madh ni Pati Kutariya Trust', beheert de ongeveer 21 hectare grond. Het land staat dus niet echt op de namen van de honden, maar het volledige inkomen van het land  is gereserveerd voor de honden.

De traditie van Madh ni Pati Kutariya Trust begon met rijkere families die voor het goede doel een stuk land doneerden dat niet gemakkelijk te bewerken was. "In die tijd kostte het land niet veel," aldus voorzitter Patel van de Trust. "In een paar gevallen werd zelfs land gedoneerd omdat de eigenaars het zich niet konden veroorloven om ook maar de grondbelasting te betalen en de donatie die verantwoordelijkheid verlegde."

"Geen van de landeigenaren is ooit teruggekomen op hun besluit en heeft gevraagd om hun deel terug te geven, ongeacht hun financiële situatie," zegt Patel. Elk jaar wordt elk perceel van het hondenland  de trust geveild vóór het zaaiseizoen. De hoogste bieder krijgt een jaar lang de rechten om er voedsel te verbouwen. Het geld van de veiling komt vervolgens ten goede aan de honden.

Een van de redenen van deze traditie zou de religieuze overtuiging van de bevolking kunnen zijn. Het dorp heeft 15 tempels voor een bevolking van ongeveer 6000 zielen.  De zorgcultuur gaat van de ene generatie op de andere over. Er zijn 15 mensen die de verantwoordelijkheid dragen om rotla (parelgierst) aan de honden te voeren, die werken vrijwillig.  Zelfs de eigenaar van de korenmolen rekent geen geld voor zijn werk.

In 2015 heeft de trust een speciaal gebouw gebouwd, bekend als 'rotla ghar', waar rotlas worden bereid door twee vrouwen. Ze maken dagelijks 80 rotlas met 20 - 30 kg bloem. Vrijwilligers laden een handkar met rotlas en beginnen aan de distributie als de avond valt.

"Het duurt ongeveer een uur om de ronde van 11-tal plekken af ​​te ronden waar grote populaties zwerfhonden voorkomen", zegt Govind Patel, een van de vrijwilligers. "De honden in het dorp worden gevoed door de lokale bevolking, de handkar dient voor honden die in de buurt van boerderijen en aan de rand van het dorp wonen.Twee keer per maand - op volle maan en nieuwe maan - serveren we ook laddoos (een zoetigheid met meel, boter en suiker)." Govind Patel werkt in Mehsana, maar neemt 's avonds altijd deel aan het voeren van de zwerfhonden. Hij zegt dat het dienen van mensen en dieren een manier is om God te dienen.

vrijilligers

Ondanks de naam van de liefdadigheidstraditie, Kutariyu, richten dorpelingen zich niet alleen op honden. De vrijwilligers dienen alle vogels en andere dieren. De trust ontvangt jaarlijks meer dan 500 kilo graan voor vogels, vooral op Holi (Hindoeïstische feestdag). Een andere trust, Abola, zorgt bijvoorbeeld voor een speciale airconditioned unit waar koeien met brandwonden worden verzorgd. Ook zijn er zorgeenheden voor apen, vogels en andere dieren. Abola betekent overigens “zij die niet kunnen spreken”.