• Welke Nederlandse teams mogen straks meedoen met de WK Schapendrijven?

Welke Nederlandse teams mogen straks meedoen met de WK Schapendrijven?

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Welke Nederlandse teams mogen straks meedoen met de WK Schapendrijven?

zo, 05/05/2019 - 16:28

Op 12, 13 & 14 april 2019 heeft de Dutch Sheep Dog Society de eerste Qualifier Trial gehouden voor de selectie van het Nederlands Team dat uitgezonden gaat worden naar de World Sheepdog Trials 2020 (het wereldkampioenschap schapendrijven) dat door de International Sheep Dog Society (isds.org.uk) van 17 tot 20 september 2020 in York, Engeland georganiseerd zal worden.

Voor deze wedstrijd waren de honden en hun bazen te gast in Naarden bij het Goois Natuur Reservaat. In deze drie dagen liepen 70 handlers met totaal 119 honden onder toeziend oog van de Jury Dr. Viola Hebeler uit Duitsland een uitdagend parcours. Dat het parcours uitdagend was blijkt wel uit het feit dat slechts 62 van de 119 combinaties met punten van het veld kwamen.

De eerste Europese wedstrijden schapendrijven vonden meer dan honderd jaar geleden plaats in het noorden van Wales. Deze wedstrijden werden opgezet als een concurrerende test onder herders om te zien wie de beste werkhond had. Deze eerste wedstrijden waren net als vandaag zodanig ontworpen, om de alledaagse taken die komen kijken bij het hoeden van een kudde schapen na te bootsen. Om het hoogste wedstrijdniveau te bereiken, heeft de hond van de handler vele jaren training nodig. Een goed getrainde hond maakt het leven van een herder een stuk gemakkelijker. De herder kan samen met zijn hond een grote kudde schapen beheren. En dat met minimale stress voor de schapen. Bij de wedstrijden heet de herder overigens de handler.

De jury zit bij de wedstrijd vaak achter de handler, waar deze de ‘wijze van aanpak’ het beste kan zien. Aan elk deel van het parcours kan de jury een maximale hoeveelheid punten toekennen. Alleen bij het wedstrijd onderdeel ‘Outrun’ kan zij punten aftrekken voor het geven van aanvullende commando's. De jury kijkt naar rechte lijnen en strakke bochten rondom hekken, naar besluitvaardig gedrag van de hond en naar een constante doorstroming van de schapen. De deelnemers moeten binnen een door de jury opgelegde tijd het parcours afleggen.

De World Trial Qualifiers beslaan een serie van 4 wedstrijden, waarvan de 3 beste resultaten tellen, zal de top van het Nederlandse schapendrijven strijden om een plek in het Team dat Nederland zal vertegenwoordigen op de World Sheepdog Trial.

Eens in de drie jaar organiseert de International Sheep Dog Society de World Sheepdog Trials. Op deze wedstrijd strijden Handlers en Honden van, zoals de naam al doet vermoeden, over de hele wereld om de titel World Champion . De vorige World Sheepdog Trial werd in 2017 in het Noord Hollandse Opmeer gehouden. De komende World Trial zal van 17 tot 20 september 2020 op het Castle Howard Estate in York, Engeland gehouden worden.

De beste drie combinaties tijdens deze trials waren Serge vd Zweep met  ,Susanne Lejuez met Gain en Wil Schellekens  met Stacey. De complete uitslag staat hier.


Bij de foto: Tjitse Terpstra met Llanfarian Bet in de scheidingsring, foto: Jan Passchier