• Nederland presteert goed op EK sledehonden

Nederland presteert goed op EK sledehonden

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Nederland presteert goed op EK sledehonden

ma, 02/24/2020 - 15:15

Nederlands succes in Zweedse sneeuw

We mogen dan nog geen vlok sneeuw gezien hebben in Nederland deze winter, dat wil niet zeggen dat “wij Nederlanders” niks kunnen met sneeuw. Althans, niet als we kijken naar de resultaten van de sledehondenwedstrijden in de Zweedse sneeuw van Asarna. Wat betreft sneeuw, ook Zweden kende dit jaar ongewone omstandigheden. De EK-wedstrijden zouden aanvankelijk in Falun gehouden worden (een plaats in Midden Zweden, ter hoogte van Helsinki in finland ongeveer), maar door het uitblijven van sneeuw daar moest de organisatie hals over kop uitwijken naar het nog 300 kilometer noordelijker gelegen Asarna, grofweg op de zelfde noordelijke hoogte als Trondheim.

In Asarna lag in ieder geval sneeuw genoeg en dat betekende voor Nederland 3 podiumplaatsen, in drie verschillende klassen.

Op zaterdag was het Mariet Joosten die in de 4-honden sprintklasse het zilver wist te veroveren, net na Joonas Männikkö uit Finland, en vlak voor Tarja Pyykkö  uit het gastland zelf. In dezelfde klasse eindigde Anita van Steijn op een 7e plaats.

In de sprint met 2 honden was het Cindy Pool uit Nederland die op een keurige 3e plaats eindigde en dus het brons pakte. Jana Tomaskova (Tsjechie) en Agnieszka Jarecka (Polen) werden eerste en tweede.  Jessica Gommers (Ned) kwam op de 19e plaats in deze klasse, Ard van Dijk werd 23e.  En de deelnemer uit een wel heel verrassend land qua sneeuw (al valt er genoeg in de Pyreneeën), de Spanjaard Eduardo Martin, werd 25e en laatste. Wat dat betreft deed zijn landgenoot (in totaal waren er zes Spaanse deelnemers) Iker Ozcoidi Garcia in de 6-hondenklasse (medium afstand) het beter, die eindigde op de eerste, gouden, plaats en liet deelnemers uit Noorwegen, Zweden en Finland achter zich.

De hoogste plaats op het ereschavot was er -opnieuw- voor Stefan Donker. Hij pakte het goud op de 6 honden-sprintklasse. Daarmee prolongeert Donker zijn titel van verleden jaar.

Stefan Goris (België) startte niet in de vierhondenklasse Sp4M (massastart) . In de combinatie voor vrouwen (2x 7,5km) startte ook Tessa Philippaerst niet.

Foto bij dit artikel: UVVet  

Nederland presteert goed op EK sledehonden