• Met hindernissen naar de bal: Flygility

Met hindernissen naar de bal: Flygility

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Met hindernissen naar de bal: Flygility

do, 08/25/2016 - 22:13

Nederland is weer een hondensport rijker. Vanaf komende maand kunnen actieve hondenbazen (m/v) zich in Nijkerkerveen laven aan een soort van kruising: Flygility. Actieve hondensporters herkennen hier al de combinatie in van Flyball met Agility (behendigheid). En dat is dan ook precies wat het is.

Flygility, iets waar een gemiddelde Nederlandse tong over struikelt,  mix elementen uit agility met flyball. De hond moet een dertig meter lang parcours lopen (net als met flyball), maar in dat parcour staan tunnels, wippen,  etc. opgesteld. In tegenstelling tot het echte Agility loopt de handler niet mee met de hond, maar moet deze het parcours afleggen uitsluitend op stemcommando 's.  Het is een individuele sport, de honden lopen tegen elkaar, een op een.

De oorsprong van Flygility vinden we down under, in Nieuw Zeeland, waar de sport sinds 1992 wordt beoefend.  Daar draait ook een maandelijks competitieprogramma.  Steeds meer mensen nemen daar deel aan Flygility. Met regelmatige demonstraties door de "Kiwi's" blijft die belangstelling toenemen, al is er ook een redelijk strenge controle op de sport om allerlei uitwassen te voorkomen.  Alles komt samen onder de NEW ZEALAND FLYGILITY DOG ASSOCIATION.

Volgens de Association heeft de sport veel voordelen. Handlers kunnen tot op hoge leeftijd meedoen, er hoeft immers niet zelf gerend te worden. Zelfs mensen in een rolstoel kunnen, met wat hulp, deelnemen. Als handler. Ook is de sort niet tot bepaalde rassen honden beperkt, omdat snelheid en behendigheid beide noodzakelijk zijn. al zal een forse molosser het wellicht niet makkelijk hebben.  Er is voor een baan weinig ruimte  nodig, en de hoeveelheid apparatuur is relatief gering.  Deelname, aldus de Association, is vanaf 12 maanden.

Helemaal onschuldig is de sport ook weer niet, onderzoek naar de apparatuur gaf aan dat ruim 30% van de deelnemende honden wel eens verwondingen had opgelopen ten gevolge van de ballenbox, die in nieuw Zeeland overigens anders is als bij ons.

Wie geïnteresseerd is kan zich melden bij Kynologisch Instituut Vanuit t Hart in Nijkerkerveen.

bron

Facebook (Nieuw Zeeland)