Uniek Baasjes Nummer pas op 1 november
De maatregel zou in juli ingaan, maar de systemen zijn nog niet klaar
De instelling van het zogeheten Unieke Baasjes Nummer (UBN) waarbij de registratie van honden beter kan worden geregeld is uitgesteld naar 1 november van dit jaar. Dat laat Minister Schouten de kamer weten. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en de aangewezen elektronische portalen werken hard om de systemen op tijd gereed te hebben. De bouw van de systemen kost veel tijd, waardoor de eerder toegezegde inwerkingtreding van 1 juli 2021 niet haalbaar is. Een hond, jong of oud, kan vanaf 1 november alleen verkocht of overgedragen worden als de hond is gechipt, geregistreerd is bij RVO en voorzien is van een paspoort.
Beroepsmatige fokkers krijgen nu een UBN-nummer, en daar is ook een diploma (Houder van dieren) voor nodig. UBN staat voor Uniek BedrijfsNummer. Vanaf 1 november krijgen particulieren ook een UBN-nummer, alleen de RVO houdt in het systeem bij of de houder van dat UBN-nummer, nu voorlopig even Uniek BaasjesNummer genoemd, bij een particulier hoort. Particulieren, die dus als dusdanig geregistreerd worden bij de RVO, hebben GEEN diploma nodig.
De registratie die elke fokker (of importeur) van honden, ook al is het een eenmalig nestje of hond die uit het buitenland wordt binnengebracht, moet doen is straks niet gratis. De bedoeling is dat de houder eenmalig een bedrag moet betalen om zich te registreren. Dit ligt in de orde van grootte van een paar tientjes. Het definitieve bedrag wordt bij ingang van de regelgeving vastgesteld.
Vanaf -gepland- 1 november kunnen particulieren zich registreren via mijn.rvo.nl. Dat gaat op dezelfde manier als bij een bedrijfsmatig UBN. De gegevensregistratie is wel minder uitgebreid dan bij bedrijfsmatige houders. Overigens hoeft een houder zich pas te registreren als hij na de invoeringsdatum een nestje krijgt. Het is raadzaam om een UBN aan te vragen tijdens de drachtperiode.
Met deze registratie is het ook mogelijk om malafide fokkers actief op te sporen. Ook fokkers die zich “particulier” noemen, maar door de aantallen pups (de grens van 20 pups per jaar, hetgeen overigens zeker geen echt vastgelegd aantal in de wet is) feitelijk beroepsmatig bezig zijn, kunnen actief worden opgespoord, gebruik makend van de registratie.
Dierenartsen mogen straks wettelijk geen paspoorten meer afgeven zonder dat de aangever/eigenaar van de hond, baasje of bedrijf, een UBN-nummer heeft, dus hoe dan ook wordt de controle scherper en het omzeilen van de controle lastiger, en dat omzeilen wordt tevens een strafbaar vergrijp.
De RVO geeft nadere informatie via deze site.