Puppyhandel zonder dierenleed
Puppyhandel die niet schadelijk is voor pups en het dierenwelzijn? Kan dat? Blijkbaar, want in de Verenigde Staten is er een enorme toename van het aantal oplichtinggevallen waarbij online aangeboden pups na betaling nooit geleverd worden. Waarbij in onze regio’s nog altijd de loterijwinnaars en erfenisverstrekkers vooral vanuit Nigeria opereren lijken de puppy-oplichters vooral in buurland Kameroen te zitten.
Amerikanen hebben inmiddels vele tienduizenden (!) klachten ingediend bij de lokale autoriteiten, maar in het merendeel van de gevallen zijn ze hun geld kwijt, en geen hond rijker. Het zijn –opvallend genoeg- vooral twintigers en vroege dertigers die in de valse verhalen trappen, ze denken voor een betrekkelijk gering bedrag een hype-hond (de Franse bullen en Pomerianen (Dwergkeeshonden) zijn de meest gekochte nephonden) aan te schaffen die ook nog eens netjes thuisbezorgd wordt, in werkelijkheid steunen ze de malafide economie in Kameroen. Volgens Amerikaanse onderzoekers zou zelfs 88% van de online puppy-advertenties frauduleus zijn.
Het verhaal is simpel, een aandoenlijke pup in een advertentie staart je aan, en je kunt online bestellen. INee, in geen enkel geval kun je de hond vooraf in real life zien, ze bevinden zich overwegend op afgelegen plekken (zegt de verkoper) en ze bezoeken kan niet. Dat klopt ook, want veel van de huisdieren die online worden aangeboden, bestaan niet - althans niet zoals geadverteerd. In vrijwel alle gevallen bezitten de oplichters nooit de dieren die op de sites worden beschreven. DE onderzoekers konden veel foto’s terug herleiden naar echte websites, foto’s van honden die soms al bejaard zouden moeten zijn of zelfs overleden.
Terwijl sommige oplichters "gratis" huisdieren aanbieden (alleen de verzendkosten dan), bieden anderen dieren aan tegen sterk gereduceerde prijzen. Mensen die betalen voor het huisdier worden bijna altijd gevraagd om geld te sturen via Western Union of MoneyGram. Logisch, dat is nadatje het geld hebt verstuurd, bijna zoals echt geld, niet naspeurbaar, credit cards en bankbetalingen zijn dat vaak wel. Wellicht een reden dat dit soort puppy-scams in Nederland en België veel zeldzamer zijn, Western Union en MoneyGram zijn hier niet gebruikelijk.
Bovendien instrueren de dieven in bijna elk fraudegeval de potentiële koper dat een dier vanaf een afgelegen locatie moet worden verzonden. De fraudeurs regelen geen persoonlijke ontmoeting met een potentiële koper en vragen slachtoffers vaak geld te sturen naar een veronderstelde derde partij die de verantwoordelijkheid voor het transport van het dier. Naast het creëren van valse websites om reclame te maken voor de dieren, zullen de dieven ook valse websites ontwikkelen die op legitieme transportbedrijven lijken.
Degenen die betalen voor het verzenden van hun nieuwe hond, wordt vaak gevraagd om een speciale krat voor het dier te kopen of te huren en, als ze erin slagen om hiervoor betaling te ontvangen, kunnen ze een verzoek indienen voor een speciale verzekering of gezondheidschecks voor de dieren. Soms kunnen de dieven claimen dat het huisdier vastzit op een luchthaven op doorreis en er is extra geld nodig is voor voedsel en water. De verzoeken om geld onder het ene na het andere voorwendsel blijven zo lang doorgaan als het slachtoffer geld blijft sturen. Een beetje zoals met Russische briden (nee, niet allemaal) hier.
Uiteindelijk beseffen de meeste slachtoffers wel dat er iets mis is, en beginnen ze het internet te onderzoeken op verhalen en waarschuwingen over huisdierenfraude voordat ze uiteindelijk beseffen dat ze gedupeerd zijn. Maar ja, geld weg dan. Op dit punt beweert de dief meestal dat het huisdier op het vliegveld is en dreigt de potentiële koper met strafrechtelijke aanklachten omdat hij het dier in de steek zou hebben gelaten, tenzij er nog meer geld beschikbaar is. Jawel, dat achterlaten van een dier is ook in de VS verboden, maar kan in deze situatie nooit wordt vervolgd omdat geen enkel dier ooit is verscheept. Toch, voor veel slachtoffers kan de emotionele klap hard aankomen, ze hebben veel geld geïnvesteerd in een dier dat helemaal niet bestaat.
In de VS gaat het om honderden, vaak niet lang bestaande websites. Petscam heeft de lijst. Het enige goede aan deze vorm van oplichting is waarschijnlijk dat er alleen foto’s gebruikt worden, en er nu eigenlijk eens geen echt dierenleed aan te pas komt. En wie eenmaal zoveel geld heeft verloren, koopt de volgende keer waarschijnlijk wel bij een respectabele fokker, of gaat naar het asiel.
bron