• Honden dood door hitte tijdens transport

Honden dood door hitte tijdens transport

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Honden dood door hitte tijdens transport

zo, 07/08/2018 - 13:58

Het gaat niet altijd goed met de transport van de stichting die zich inzetten om honden te redden. Dat bleek onlangs toen er een groep honden van Bosnië naar Roemenië werd vervoerd.
De dieren waren op transport gezet door twee stichtingen, Broken Biscuits en Marianne’s Dog Food Bank. Vanuit Roemenië zouden ze naar Engeland gaan. Er was middels fund raising geld bij elkaar gebracht voor dit transport en de eigenaren wachtten al ongeduldig op hun aankomst.

De honden waren Bosnië uitgesmokkeld naar Roemenië en zouden daar hun legale papieren krijgen. Dit was op uitdrukkelijk verzoek van de transporteur, om valse paspoorten en niet-kloppende vaccinatiedata te voorkomen. De persoon die de transport uiteindelijk uitvoerde vervoerde de zes honden in een busje zonder airconditioning en reed meer dan 9 uur in de brandende zon zonder ventilatie, aldus getuigen. Na aankomst ging de chauffeur vervolgens boodschappen doen zonder de dieren te verzorgen, zo wordt gezegd.

Volgens een verklaring van een van de medewerkers van de stichting in Bosnië zou er op het laatste moment van chauffeur zijn gewisseld. In Bosnië is maar één transporteur maar aangezien die betrouwbaar is, leek er niets aan de hand. Er werden vanaf twee locaties opgepikt en vanaf de tweede locatie kwam de melding dat de benches gestapeld waren.
Dat is niet gewenst maar werd aan de onervarenheid geweten: het was de eerste maal dat deze chauffeur honden vervoerde.
De eerste melding dat er iets mis was kwam uit Arad, de plek waar het transport zou worden overgenomen door Europet. Daar bleken de dieren nog enkele uren te moeten wachten in een temperatuur van, zo bleek later, 28 graden Celsius. De auto werd blijkbaar niet geventileerd.

Wat er ook gebeurd is, in elk geval staat vast dat de chauffeur bij een dierenarts verscheen met een van de honden in de armen en de mededeling dat er nog vijf honden in de auto waren. Vijf van de zes dieren waren overleden, de zesde, Brave, leeft en wordt behandeld. Hij lijkt dit drama te gaan overleven.
Op Facebook zijn de discussies hevig, omdat dit drama voorkomen had kunnen worden. De stichting in Bosnië heeft de lichamen van de dieren teruggevraagd zodat er autopsie kan worden gedaan.