Op naar een fijne zomer: hondenetiquette!
Het weer wordt beter en we trekken er allemaal weer op uit met onze honden! De gebieden waar honden zijn toegestaan worden weer drukbezocht omdat iedereen zoveel mogelijk wil genieten met z’n viervoeter. Heel begrijpelijk en nog heel goed en gezond voor baas en hond ook! Maar houd je wel aan deze hondenetiquette om deze uitstapjes leuk te houden voor jezelf en andere hondeneigenaren!
1: Aangelijnde honden
Lopen jouw honden los? Zorg dan dat ze geen contact met honden die wel aangelijnd zijn. Ook als jouw honden vriendelijk en sociaal zijn, gaat dit namelijk niet altijd goed. Misschien blijft de hond aangelijnd voor een goede reden: agressieproblemen, angst of is hij herstellende van een pijnlijke blessure en moet zichzelf in acht nemen. En misschien is er wel helemaal geen belangrijke reden dat de hond aangelijnd is, dat verandert niets aan het feit dat het zo is. Een aangelijnde hond zal in het contact met andere honden meer spanning ervaren. Zeker als de andere hond wel losloopt voelt een aangelijnde hond zich van nature meer gespannen. Zijn mogelijkheid om te vluchten uit de situatie is hem bij voorbaat ontnomen, en dat maakt zelfs een ontmoeting met een sociale hond best bedreigend. Ook reageren aangelijnde honden vaak feller omdat ze letterlijk op scherp staan vanwege de spanning van de lijn om hun nek. Denk daar ook altijd aan als twee aangelijnde honden elkaar ontmoeten. Door de lijn ontspannen te houden voorkom je onnodige spanning bij de honden. Maar nog beter is het om ontmoetingen met andere honden alleen te doen wanneer alle partijen kunnen loslopen!
2: Pas op met loopse teven
Het is logisch dat een loopse teef ook haar behoefte moet kunnen doen en haar energie graag kwijt wil. Bedenk wel hoe je dit het beste kan doen met een loopse teef. Het is voor iedereen prettiger om een loopse teef niet mee te nemen naar een wandelgebied op een zonnige dag in het weekend. Beter is het om deze wandelingen te plannen op rustige tijdstippen, bij voorkeur op doordeweekse dagen wanneer het vaak minder druk is in de gebieden. Nog beter is het om in deze periode gebieden te bezoeken waar honden aangelijnd moeten blijven (en het loslopen ook niet gedoogd wordt). Het spreekt voor zich dat de loopse teef ook aangelijnd blijft.
Een gele hond betekent dat het wordt gewaardeerd als jij je hond aanlijnt en ze de ruimte geeft bij het passeren.
Dit is niet alleen om ergernissen van reu eigenaren te voorkomen, maar ook als eigenaar van de teef heb je hier baat bij. Het is namelijk heel goed mogelijk dat de loopse dame onder invloed van haar hormonen de benen neemt en op zoek gaat naar een partner! Dit is waar de term “loops” ook vandaan komt, zelfs de meest gehoorzame teven kunnen in deze periode plotseling toch de commando’s van de baas negeren omdat haar biologische klok haar vertelt dat ze zich moet voortplanten! Een uitlooplijn zorgt voor bewegingsvrijheid van de teef zonder dat ze er vandoor kan gaan. Wel is het dan prettig voor reu eigenaren als je ze van te voren waarschuwt dat je een loopse teef bij je hebt. Vaak kunnen zij hun reu dan op tijd bij zich roepen zodat zijn hormonen hopelijk in bedwang blijven.
3: Gooi geen ballen in een groep honden
Deze regel wordt nog vaak overtreden op de stranden, hondenveldjes en uitlaatplaatsen. Veel honden genieten van een apporteerspelletje waarbij ze een bal, speeltje of stok keer op keer terug brengen naar de baas. Hoewel dit een leuk spelletje is om één op één met je hond(en) te doen, is het niet verstandig om dit in een groep met meerdere honden te doen. Behalve dat alle honden veel adrenaline opbouwen met dit spelletje, wordt er ook een concurrentie gecreëerd om wie als eerste het speeltje te pakken krijgt. Deze twee factoren zijn een recept voor problemen. Sommige honden durven best lelijk uit te halen als een andere hond hun (zelf geclaimde) speeltje aanraakt. En bij twee honden die tegelijkertijd naar het speeltje willen grijpen kan de vlam ook in de pan slaan. Voorkom deze vijandigheid door dit spelletje te bewaren voor als je alleen bent met je hond. Ook als jouw hond wel z’n speeltje kan delen is dit een goede tip, want je weet maar nooit of een buurtende hond wel in staat is jouw hond een oor piercing te bezorgen tijdens dit spel.
4: Roedelgedrag
Heb je afgesproken met meerdere hondeneigenaren en lopen jullie nu met een roedel honden? Bedenk dan dat roedelgedrag op de loer ligt. Ook een samengestelde roedel die elkaar nauwelijks kent maar een tijdje samen oploopt is in staat om roedelgedrag te laten zien dat in ongelukkige situaties snel kan escaleren. Zo kan een groep honden bedenken dat een passerende hond een prooi is die opgejaagd dient te worden. Door de roedeldynamiek die op dat moment heerst kunnen zelfs de meest sociale, vriendelijke honden worden opgejut om mee te doen aan dit gevaarlijke spelletje. Ook gevechten kunnen snel veel heftiger worden als er sprake is van ganging-up waarin de gehele roedel zich op één doelwit storten. Zorg dus dat je je bewust bent van de staat van de roedel. Zijn ze ontspannen en vriendelijk, of zit er een onruststoker bij? In dat laatste geval is het verstandig de raddraaier (tijdelijk) aan te lijnen tijdens het passeren van honden die niet bij de (tijdelijke) roedel horen.
5: De gele hond
Het is soms lastig in te schatten of een passerende hond een geschikt speelmaatje is voor jouw enthousiaste viervoeter. Allereerst is de meest simpele weg om dit te vragen aan de eigenaar, maar dankzij een internationaal initiatief is het ook mogelijk om dit van een afstand te zien. De zogenaamde gele hond draagt een geel lint aan z’n riem of tuig als signaal dat hij ruimte nodig heeft. Dit betekent dat deze hond niet geschikt is voor ontmoetingen met andere honden. De redenen hiervoor kunnen variëren van gedragsproblemen tot een gezondheidskwaal. De reden doet er eigenlijk niet toe. Een gele hond betekent dat het wordt gewaardeerd als jij je hond aanlijnt en ze de ruimte geeft bij het passeren. Als iedereen dit respecteert kunnen ook deze honden volop genieten van een ontspannen wandeling deze zomer! De gele hond is niet een officieel initiatief maar krijgt wel steeds meer bekendheid in Nederland en andere landen in Europa. Door de boodschap te verspreiden kan het aantal bijtincidenten tussen honden hopelijk verminderen en worden wandelen meer ontspannen voor zowel baas als hond! Heb je zelf een gele hond? Een lint maak je gemakkelijk van bijvoorbeeld een geel schoonmaakdoek. Bevestig dit goed zichtbaar aan de riem van de hond of voeg eventueel een waarschuwing toe aan een tuig waarop teksten aangebracht kunnen worden. En heb je geen gele hond? Dan kan je altijd helpen door de boodschap van De Gele Hond zoveel mogelijk te delen, en onderstaande infographic.