• Helft Britse honden komt maar eens per dag buiten

Helft Britse honden komt maar eens per dag buiten

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Helft Britse honden komt maar eens per dag buiten

wo, 07/18/2018 - 14:49

Sinds vijf jaar wordt er in Engeland jaarlijks een groot onderzoek gehouden onder mensen met huisdieren, vooral naar hoeveel ze nu eigenlijk weten van het dier dat ze in bezit hebben.  Helaas, zo concluderen de onderzoekers, ondanks campagnes en meer, is het vaak nog slecht gesteld met de kennis, maar ook met de naleving van de zogenaamde vijf welzijnspunten.

Zo blijkt dat van de hondeneigenaren 18% een hond aanschaft zonder ook maar enige informatie vooraf te hebben gezocht, 36% kijkt op internet en 20% vraagt het na bij familie.  Nog altijd beter dan bij katten, daar kijkt 31% niks na.

Ook over de totale kosten van hun huisdier zijn de Engelsen (maar zijn wij überhaupt beter geïnformeerd?)  slecht op de hoogte. Gemiddeld kost een hond over zijn hele leven tussen de 6500 en 17000 pond (7300 tot 19000 euro).  Maar liefst 68% van alle ondervraagden schat dat lager in (bij katten is dat zelfs 95%).

16% Van de Britten haalt de pup ook zonder problemen bij de zo beruchte puppyfarm, 21% zou een pup van willekeurig wat voor verkoper die hen zou benaderen kopen.

Ook van de hond zelf weten veel mensen bar weinig. 4 op de 10 mensen hebben geen idee wat het huidige gewicht of de lichamelijke conditie van hun hond eigenlijk is (terwijl 80% vond dat hun hond een ideaal gewicht heeft. Let wel, ook in Engeland is ruim de helft van de honden zwaarlijvig). Het uitgaan met de hond is ook een dingetje, 49% van de honden wordt meer dan één keer per dag uitgelaten. 1% nooit.  Dat laatste omdat de tuin groot genoeg is, de eigenaar zelf medische problemen heeft, de hond medische problemen zou hebben of omdat ze in de buurt van hun huis geen hond mogen uitlaten.  Maar al die mensen (16%) die de hond minder dan een keertje per dag uitlaten?  Ze zijn bang dat hun hond wordt aangevallen, ze hebben geen tijd, ze maken zich zorgen over het gedrag va hun eigen hond bij het uitlaten of ze vrezen dat hun hond niet terugkomt als ze hem roepen. Dat laatste is niet geheel onmogelijk, 11% van de honden heeft nooit enig training of scholing gehad. En dus is er veel ongewenst gedrag, 78% van alle hondeneigenaren zou bepaalde gedragingen liever niet meer zien. Zoals trekken aan de lijn, angst voor vuurwerk en tegen mensen opspringen. Opvallend is dat de angst voor vuurwerk bij honden de afgelopen 2 jaar sterk gestegen is. En in Engeland ziet 78% van de hondeneigenaren dan ook graag dat er strengere  regelgeving voor vuurwerk komt.

Van alle honden zit 24% elke werkdag langer dan vijf uur alleen thuis. 7% Heeft dan ook een vorm van verlatingsangst. 29% Van de honden is nog volledig intact.  En nog eens 25% heeft zelfs de puppenentingen nooit gehad. 20% Van de eigenaren vond dat ofwel  onnodig of te duur.

Het zou interessant zijn de Nederlandse en Vlaamse cijfers hiernaast te leggen...

bron

Paw Report 2018