• Baas blijft aansprakelijk voor hond bij uitlaatservice

Baas blijft aansprakelijk voor hond bij uitlaatservice

Leestijd
minder dan
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Baas blijft aansprakelijk voor hond bij uitlaatservice

ma, 11/14/2016 - 15:58

Uit onderzoek van het Aansprakelijkheidsverzekering Informatie Centrum (AIC) blijkt dat bijna de helft van de hondenbezitters in Nederland onterecht denkt dat zij niet aansprakelijk zijn voor hun hond, wanneer deze is ondergebracht bij een hondenuitlaatservice. Dat schrijft het AIC in een persbericht op hun site.

Het onderzoek laat volgens het AIC "onder meer zien dat 49% van de hondeneigenaren in Nederland de regelgeving rondom aansprakelijkheid van hun huisdier niet kent. Opvallend is dat 58% van de Nederlanders, die een ander huisdier hebben dan een hond, wel weet dat de hondeneigenaar aansprakelijk blijft. Ook de Nederlanders zonder huisdier weten het beter dan de hondeneigenaren zelf. Hiervan zegt 52% dat de hondeneigenaar aansprakelijk blijft. Ongeveer 8% van alle ondervraagden weet niet wie er aansprakelijk is voor de hond".

De eigenaar van de hond is in principe altijd aansprakelijk is voor zijn hond, zo zegt het AIC. Ook als deze wordt uitgelaten door een hondenuitlaatservice. "Mocht de uitlaatservice er voor kiezen om de hond los te laten lopen, dan is de uitlaatservice wel aansprakelijk. Deze vorm van aansprakelijkheid is ontstaan omdat dieren onberekenbaar kunnen zijn (en daarmee een risico vormen in het maatschappelijke verkeer). Indien letsel wordt opgelopen door ‘de eigen energie’ van een dier, is de bezitter van het dier hiervoor aansprakelijk. Met eigen energie wordt bedoeld: de actie die de hond onderneemt".


bron

Findinet