• Omstreden middel van hondenspeeksel

Omstreden middel van hondenspeeksel

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Omstreden middel van hondenspeeksel

zo, 04/29/2018 - 19:27

Een Canadese natuurgeneeskundige zou een heel controversiële wijze van behandelen hebben toegepast bij een jongetje van 4 jaar oud. Ze claimt het kind te hebben behandeld met een homeopathisch middel gebaseerd op speeksel van een hondsdolle hond.
De vermeende behandeling heeft tot bezorgdheid geleid in de medische gemeenschap en men vraagt zich af waarom de Canadese overheid het speeksel, bekend als Lyssinum of hydrophobinum, heeft goedgekeurd als homeopathisch product.

De natuurgeneeskundige Anke Zimmerman schreef op haar blog dat ze het speeksel afgelopen jaar had gebruikt bij de behandeling van een kleuter die problemen had met slapen en die gedragsproblemen gaf op school. Ze zei dat de school had geklaagd dat het kind onder tafels kroop en naar medeleerlingen gromde.
Volgens Zimmerman was het kind ooit door een hond gebeten, wat tot deze problemen zou hebben geleid. "Mensen die dit middel nodig hebben zijn mensen die veelal angst hebben voor donker, voor honden en soms voor water. Ze vallen moeilijk in slaap en zijn overactief. Agressie hoort ook in dit beeld, evenals dromen over honden, wolven en aangevallen worden. Het kan leiden tot psychoses", aldus Zimmerman. En daarom schreef ze het dus voor: “Binnen een paar minuten na toedienen lachte het kind naar me en toen we uit elkaar gingen voelde ik me optimistisch gestemd."Maar de lokale gezondheidsbeambte uit British Columbia, waar dit speelt, ziet vooral risico’s van dit product. Volgens haar is er geen enkel bewijs dat er een daadwerkelijk effect is.

Maar vooral maakt ze zich zorgen dat dit product bevat wat het zegt: speeksel van een hondsdolle hond. Want dat zou absoluut gevaar met zich meebrengen. Speeksel van een hondsdolle hond is een mogelijke besmetting en hondsdolheid is dodelijk, zoals we wereldwijd weten.
Zimmerman ziet dat anders: "Bedenk eens hoe een hondsdolle hond zich voelt. Hij wil bijten, wil zich verstoppen, is bang en agressief tegelijk. Dat is het beeld dat we hier zagen. Homeopathie kan wonderen verrichten", stelt ze. Door haar ervaring met vergelijkbare gevallen herkende ze het beeld en kon ze snel ingrijpen, maar er zijn meerdere middelen, dat is altijd persoonlijk, aldus de geneeskundige.

Diverse artsen hebben zich inmiddels publiekelijk negatief uitgesproken over deze behandeling, maar Phillipa Stanaway, adjunct-griffier bij het College van Natuurgeneeskundige artsen van British Columbia, was er duidelijk in: Zimmerman is erkend natuurgeneeskundige en het gebruikte product is een geaccepteerd middel.