Britse organisatie voor veterinaire chirurgen spreekt zich uit tegen homeopathie
De RCVS, Royal College of Veterinary Surgeons, heeft zich op 2 november uitgesproken over een veelbesproken onderwerp in de veterinaire geneeskunde: homeopathie en alternatieve geneeswijzen.
Dit was een gevolg van een langdurige discussie over de rol van alternatieve geneeskunde in de veterinaire zorg. De RCVS zet zich in om dierenartsen en dierenartsassistentes te voorzien van actuele informatie en de kwaliteit van hun werk te bewaken en verbeteren. Mede daarom was het standpunt van de organisatie over alternatieve geneeskunde en homeopathie een veel gestelde vraag.
De veterinaire sector worstelt al langer met de positie van homeopathie en alternatieve geneeskunde. Dit blijkt ook uit de woorden van Stephen May, voorzitter van de RCVS. ‘Deze discussie kent veel voor en tegenstanders en zorgt voor verhitte discussies. Dat zagen we ook binnen het bestuur terug tijdens de discussie over hoe dit standpunt het best verwoord kan worden.’ Toch lijkt de RCVS nu duidelijkheid te scheppen in hun standpunt. De kern van het verhaal luidt: ‘We richten ons op methoden die wetenschappelijk beproefd en onderbouwd zijn om de zorg te kunnen verbeteren. Homeopathie is niet gebaseerd op deze wetenschappelijke principes.’
Alternatieve methoden lijken een steeds belangrijkere rol te spelen binnen de veterinaire geneeskunde. Zowel de vraag als het aanbod naar deze behandelmethoden is er, al is er weinig duidelijkheid over richtlijnen hierin. Onder alternatieve geneeskunde kan onder andere accupunctuur en het werken met natuurlijke producten vallen, maar ook homeopathie en het werken met profylaxen om ziektes te voorkomen. De functie van (dier)homeopaat is onder andere in Nederland geen beschermd beroep waarbij beoefenaars daarom ook niet aan richtlijnen hoeven te voldoen.
De RCVS laat weten er van uit te gaan dat behandelingen door dierenartsen zijn gebaseerd op wetenschappelijk bewezen principes. ‘Veterinaire artsen en chirurgen moeten geen uitspraken doen over behandelingen en preventieve behandeling op basis van onbewezen theorieën ’ De reden voor deze conclusie ligt in het feit dat homeopathie niet wetenschappelijk onderbouwd kan worden. Ze stellen dat het om die reden belangrijk is om dergelijke behandelingen hooguit als complementaire zorg te zien, en nooit als vervanging voor reguliere geneeskunde. ‘Om dierenwelzijn te waarborgen beschouwen we dergelijke behandelingen als complementair in plaats van als vervanging voor reguliere behandelingen die wetenschappelijk bewezen en onderbouwd zijn.’
De leden stemden uiteindelijk met een grote meerderheid voor dit standpunt. Hiermee is de RCVS vastbesloten om een koers in te slaan waarbij de veterinaire geneeskunde op basis van wetenschappelijk bewezen methoden in stand wordt gehouden en verbeterd.
bron