• “Mijn naam is Morgen”

“Mijn naam is Morgen”

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

“Mijn naam is Morgen”

vr, 03/08/2019 - 17:38

Het begrip “cultuurhistorische roman” lijkt niet direct in het lijstje hondenboeken thuis te horen. Toch wordt “Mijn naam is Morgen” ondergebracht in die categorie. Waarom? Omdat de historische roman is geschreven vanuit het perspectief van de hond Morgen, die door een alchemistische ingreep van zijn baas onsterfelijk is geworden, net als zijn baas.

Het boek springt heen en weer tussen periodes rond 1600 en rond 1815. We zien de vroege geschiedenis van Morgen en zijn baas, rondreizend langs hoven en adellijke families in Europa, en ruim 200 jaar later, als Morgen na meer dan 100 jaar in Venetië te hebben gewacht de zoektocht naar zijn baas inzet, en zo –opnieuw- langs de slagvelden van Europa trekt. Samen met zwerfhond Sporco, door Morgen als pup gered.

Aanvankelijk is het even “inkomen”, tijdens de eerste bladzijden is Morgen nog niet echt een hond voor je gevoel. Wie toch doorzet raakt steeds meer betrokken bij het verhaal en Morgen wordt, hoewel soms wat betweterig, echt een hond.  Met hondse trekken, maar zeker ook met menselijke trekken.

Hoewel de roman in een historische setting is geplaatst, is het geen geschiedschrijving, en alleen lezers met een uitgebreide kennis van de vele veldslagen uit de periode 1600-1850 zullen elke veldslag ook kunnen plaatsen. Veeleer geeft het boek een beeld van de ellende van de veldslagen en een inkijkje in het leven in de nieuwe tijd na de middeleeuwen. En nog meer dan van Morgen zelf, ga je als lezer houden van de impulsieve Sporco. De gezamenlijke speurtocht heeft wat weg van het boek “Twee honden” van Richard Adams. Loyaliteit is de rode draad in deze roman, die veel hondenliefhebbers met een zwak voor geschiedenis zeker zullen waarderen.

Schrijver Damian Dibben komt uit Engeland en is oorspronkelijk scenarioschrijver. Eerder schreef hij voor jongeren vanaf 12 jaar de trilogie “The History Keepers”, die in Nederland uitkwam als “Wakers van de Tijd.” “Mijn naam is Morgen” (“Tomorrow”) wordt binnenkort uitgegeven door Ambo | Anthos, paperback €21,99, Engelse versie vanaf € 15,99 en als e-book voor € 10,99 verkrijgbaar.