Kukur Tihar, hondenfeest in Nepal
Wie plotseling op zijn Instagram of Facebook allerlei foto’s van honden met bloemenkransen en een rode vlek op de vacht tegenkomt, hoeft niet te schrikken. Het zijn honden die in Hindoeïstische traditie Kukur tihar vieren, de traditionele tweede dag van het vijfdaagse festival dat ergens eind oktober-begin november plaatsvindt, en waar dag 2 is gewijd aan de hond, in de meest positieve zin van het woord.
Honden hebben een belangrijke rol in het Hindoegeloof. Zoals vermeld in de Mahabharata, had Bhairava, een manifestatie van Lord Shiva, een hond als “vahana” (voertuig). Yama, de god van de dood, zou twee waakhonden te bezitten - elk met vier ogen. Er wordt gezegd dat de honden waken over de poorten van Naraka, het hindoeïstische concept van de hel. In de Rigveda, een van de oudste Hindoe-teksten, helpt Samara — de moeder van alle honden —Indra, de koning van de hemel, met het terughalen van gestolen vee. Overigens komen tijdens Tihar meerdere dieren aan bod, per dag respectievelijk de kraaien, honden, koeien, ossen en de (menselijke) broers en zussen.
Kukur tihar begint met het versieren van de honden met bloemenkransen om de nek, bij zowel honden met een baasje als bij zwerfhonden. Vervolgens gaan ze verder met de pundra of tika, dit is een kenmerkende markering op het voorhoofd die aantoont dat de hond lid is van een religieuze traditie. De tika wordt gemaakt door een rood poeder dat abir genoemd wordt te mengen met yoghurt en rijst. Natuurlijk wordt iedereen, ook de honden die mee doet overladen met allerlei soorten lekkers.
Kukur tihar was dit jaar enkele dagen terug. In 2019 valt de feestdag in oktober.