• Hond dreef Al-Baghdadi de dood in

Hond dreef Al-Baghdadi de dood in

Leestijd
2 minuten
Tot nu toe gelezen

Hond dreef Al-Baghdadi de dood in

ma, 10/28/2019 - 12:10

Zijn (of haar) naam is nog niet bekend gemaakt, maar duidelijk is dat één van de hoofdrolspelers in de dood van Abu Bakr Al-Baghdadi, de zelfbenoemde kalief van ISIS en een van de meest dodelijke terroristen van de afgelopen tijd, een hond was, een van de military Service dogs in dienst van het Amerikaanse leger, in dit geval de special forces. Ook bij de dood van Osama Bin-Laden, een aantal jaar geleden, was het een hond die de “hoofdrol” speelde, later werd bekend dat dit de Mechelaar Cairo was.

[update: nu met foto van de hond zelf, vrijgegeven via President Donald Trump]

In dat opzicht is het vreemd dat President Trump de dood van Al-Baghdadi omschrijft als “He died like a dog, like a coward”. Meerdere mensen op social media laten al merken dat een vreemde vergelijking te vinden. Zeker omdat de President de hond die de terroristenleider de tunnels onder zijn huis in joeg, in een interview noemde. “"Nobody was even hurt. Our K9 as they call, I call it a dog, a beautiful dog. A talented dog was injured and brought back." Hoe ernstig de verwondingen van de hond zijn, die vlakbij in de tunnels was toen de “Kalief” zich opblies, is onbekend.

De laatste momenten van Abu Bakr al-Baghdadi's leven werd de extremistisch-gelovende islamleider achtervolgd in een donkere ondergrondse tunnel door de militaire honden. De honden die achter hem aan sprintten, aldus president Trump, werden alleen afgeschrikt door een zelfmoordbom die in het vest van de heer al-Bagdad ontplofte en hem en drie van zijn kinderen doodde. Zeker voor een moslim moet het zwaar geweest zijn om te worden opgejaagd door dieren die in die religie als “haram” worden beschouwd. "Hij bereikte het einde van de tunnel, terwijl onze honden hem achtervolgden," zei Trump. "Hij heeft zijn vest aangestoken en zichzelf en de drie kinderen gedood."

Leden van het A-squadron van Delta Force voerden de operatie uit, een elitegroep soldaten die werd geselecteerd uit de beste groep van speciale operatietroepen. Leden van het elite 75th Ranger Regiment waren ook aanwezig voor de aanval. De operatie zelf werd gecontroleerd door Joint Special Operations Command, dat ook Operatie Neptune Spear coördineerde - de aanval die al-Qaida-leider Osama bin Laden in 2011 doodde.

De verwondingen van de hond benadrukten het belang van militaire werkhonden bij speciale operaties. Vaak gaan ze de gevarenzone binnen met een camera op hun rug voordat de mensen dat doen.

"De hond is een oorlogsveteraan en een gewaardeerd lid van het team," vertelde een militair toegewezen aan Delta Force de Washington Examiner . De soldaat gaf geen details, in afwachting van toestemming van de handler van de hond en de commandostructuur. Iedereen die bij de missie betrokken is, wordt ondervraagd en kan niet met de buitenwereld praten, zei de militair. Over de hond voegt hij toe: "De verwonding van de hond is een verwonding van een van ons. Deze honden zijn een speciaal moedig ras."

Gisteren wilde noch het Witte Huis noch het Pentagon reageren op verzoeken om details over de dieren die werden gebruikt in de achtervolging van Al-Baghdadi . Waarschijnlijk gaat het om Duitse herders of een Belgische Mechelaar, twee van de meest voorkomende rassen die werden ingezet tijdens soortgelijke militaire operaties vanwege hun kracht en vermogen om explosieven te vinden. Zoals Dogzine (augustus/septembernummer 2019) al schreef, ook Hollandse Herders zijn erg populair in het leger van de VS.

Volgens de New York Times zou het niet vreemd zijn als Trump onder de indruk blijkt van de heroïsche acties van een hond die militairen hielp een terroristische leider te vangen. Een verhaal van The New Yorker dat enkele maanden na de inval in Bin Laden werd gepubliceerd, beschreef een gefascineerde president Barack Obama die Caïro wilde ontmoeten. "Er was een hond?" zei Obama tijdens een vergadering over de operatie Bin Laden, toen hij hoorde dat Cairo in de buurt was. De president, afgeleid van zijn briefing, zei: "Ik wil die hond ontmoeten."

Mocht er nader nieuws komen over de toestand van de hond, dan houden we u op de hoogte. Een hoge Amerikaanse militair liet maandagavond weten dat het dier vrijwel hersteld is en op korte termijn zijn taken weer oppakt 

Hond dreef Al-Baghdadi de dood in