• Elke hond heeft een prijs op zijn hoofd

Elke hond heeft een prijs op zijn hoofd

Leestijd
2 minuten
Tot nu toe gelezen

Elke hond heeft een prijs op zijn hoofd

do, 10/31/2019 - 09:59

Rondom “Conan”, de hond die Al-Baghdadi de dood in dreef, ontstaan langzamerhand een wereldwijde hype die we in Nederland eigenlijk alleen kunnen vergelijken met de populariteit van politiehond Bumper.  Fokkers uit diverse landen menen in hem precies de door hen gefokte hond te herkennen, om zo nog wat nationale trots te geven aan de dood van de gevreesde terroristenleider. Maar, klopt het allemaal wel?

De populaire pers en het grote publiek zijn razend enthousiast over de door President Trump geplaatste tweet met foto. Tegelijkertijd doen ze er alles aan om de naam van de hond te achterhalen, en liefst ook waar hij woont. In de tweet zelf meldde de president dat de foto “declassified” was, oftewel, niet langer gezien werd als een staatsgeheim. Een hond een staatsgeheim? Waarom?

In kringen van militaire dog-handlers werd veel minder enthousiast gereageerd op het vrijgeven van de foto. Enerzijds zijn de militairen blij met de erkenning die de K9-brigades nu krijgen (in de laatste Dogzine staat een heel interview met een Amerikaanse kennelmaster die maar liefst 6 keer in Afghanistan en één keer in Irak  zijn tour of duty deed), anderzijds is er angst.  Want zowel in Afghanistan als Irak en Syrië, zijn de jihadisten extreem gebrand op de militaire hondenteams. Zozeer zelfs dat de terroristengroepen van ISIS en de (Afghaanse) Taliban prijzen zetten op de hoofden van de honden. Niet eens geringe prijzen, er wordt gesproken over bedragen tot 100.000 dollar voor diegene die een oor (met tatoeage) zou binnenbrengen van bepaalde honden in bepaalde eenheden. Dat zijn misschien de uitzonderingen qua bedrag, maar, zoals een voormalig hondenhandler laat weten “op de hoofden van alle honden in die gebieden staat een prijs”.

En we kunnen ons voorstellen hoezeer bepaalde geradicaliseerde aanhangers van de zelfbenoemde “kalief” de dood van hun voorganger zouden willen wreken op en de hond en zijn handler. Niet onterecht dus dat K9-militairen zich zorgen maken over de veiligheid van de hond en zijn handler, nu er allerlei informatie lekt. ISIS is weliswaar in Syrië op sterven na dood, de wereldwijde aanhang van de islam-extremisten is allerminst verslagen, zoals diverse aanslagen in de afgelopen jaren al laten zien. Zou bekend worden waar de handler en zijn hond verblijven, kan deze net als ooit Salman Rushdie de rest van zijn leven onderduiken.  Er hoeft maar één loslippige buurman te zijn die de locatie van de hond prijsgeeft, en de jacht die ongetwijfeld al geopend is zal zich verergeren.  Ook zal het zo zijn dat de hond, na afloop van zijn actieve dienst (waarbij elke hond nimmer de kazerneterreinen verlaat, tenzij voor het echte veldwerk. Militaire honden leven niet bij mensen thuis) wel geadopteerd zou kunnen worden (De Amerikaanse wet biedt daar tegenwoordig mogelijkheden voor, zodat de honden niet -zoals vroeger het geval was- na afloop van hun werkzame jaren geëuthanaseerd worden). Echter, een bekende hond met een heel leger jihadisten achter zich aan zou nooit een gewone, gepensioneerde huishond kunnen zijn.

Het is dan ook niet ondenkbaar dat de hond op de foto helemaal niet “Conan” is (zelfs deze circulerende naam is mogelijk gewoon verzonnen). En mocht het zover komen dat Trump inderdaad de hond met een medaille beloont is het goed mogelijk dat de echte hond zelf gewoon nog in Syrië, of op een geheime Amerikaanse basis aan het werk is. En dus een stand-in stuurt. Zo goed als zeker zullen de handlers niet in het openbaar daarbij zijn, dit specifieke team van “Special Ops” is dusdanig geheim dat niemand daar toegang toe krijgt. 

Van enkele jaren geleden kennen we “Cairo” nog, de hond die Osama Bin Laden opjoeg. Weliswaar werd “Cairo”  (ook een Mechelaar) door Time Magazine tot “dier van het jaar 2012” benoemd, of de foto die de ronde deed en zijn naam de echte foto en naam waren, werd nooit bekend. Ook is er verder geen enkele vermelding naar het wel en wee van Cairo na die bewuste 2e mei 2011. 

Er is nog een punt van aandacht waarom de hype rondom “Conan” verkeerd zou kunnen uitpakken. Nu al is er extra belangstelling in de VS voor pups van Mechelaars, veel mensen willen zelf ook een “heldenhond”. Maar kenners weten dat Mechelaars niet precies -uitzonderingen daargelaten- een doorsnee huishond zijn. Hondenorganisaties in de VS waarschuwen al tegen een ondoordachte aankoop van een Mechelaar.

Bij de foto's:  Foto die vermoedelijk "Cairo" zou zijn (hond in water), andere foto is een trainingsfoto uit Koeweit.

Elke hond heeft een prijs op zijn hoofd