Hoe koop ik een hond op Marktplaats? Een kleine handleiding deel 3
Inmiddels weten we waar we bij stambomen en titels, en bij inentingen en gezondheidsverklaringen in ieder geval op moeten letten. Maar ja, dat weten broodfokkers en puppymills ook. Hoe herkennen we die?
Mag direct mee
Ah, wat lief, u hoeft niet eens op uw hondje te wachten Het mag direct mee. Erge nog, we kwamen advertenties tegen waarbij stond “moet NU weg”. Lees tussen de regels. “Het heeft me nu genoeg aan tijd en voer gekost, ik wil ervan af, z.s.m.” staat er dus. Een beetje betrokken fokker zal namelijk niet alleen de hond pas meegeven als hij u geschikt vindt voor de hond, maar ook alles in alle rust willen doen. Kennismaken, karakter bekijken, wellicht u natrekken of u geen illegale hondengevechten organiseert. Kortom, weinig betrouwbaar, en echt, u wilt ook wat bedenktijd. Past deze pup echt, past dit ras, heb ik tijd, etc etc…
Verhaart niet, hypoallergeen
Een hond heeft haar, een hond verliest haar. Punt. Geen discussie. De ene hond verhaart meer dan de ander, en sommige rassen zorgen er voor dat je niet iedere dag de stofzuiger hoeft te pakken. Maar wie enigszins een schoonmaak tic heeft, echt, u gaat haren vinden, van welk ras dan ook. Bovendien, kortharige rassen lijken eenvoudiger maar die korte stugge haartjes steken extra diep in uw bank en vloerbedekking.
Net als hypoallergeen. De meest misbruikte term. Want wie allergisch is voor haren of –veel vaker- huidschilfers (vandaar dat die haren helemaal niet zo belangrijk zijn voor allergie) heeft mogelijk minder last, maar geen enkele hond is een garantie tegen allergie. Als verkoopargument doet het het goed.. dat dan weer wel, vraag het maar na bij de shampoofabrikanten.
Gesocialiseerd
Het moet gezegd worden, honden worden vooral gefokt door huisvrouwen met veel kleine kinderen. Vrijwel elk hondje “groeit op in huiselijke omstandigheden en is gewend aan kleine kinderen”. Ook de poes woont bij elke fokker standaard in de huiskamer. En natuurlijk, niemand zal melden “groeit op in schuur en krijgt een keer per dag voer”. “Groeit vrij op op boerderij” komt nog het dichtst in de buurt.
Dat socialiseren ook, want –zoals mensen die ooit een nest gehad hebben zeker weten- socialiseren is een dagtaak. Van stofzuigen tot winkelstraten, bij een gemiddeld nest van 6+ pups ben je er wel even zoet mee. Complimenten daarom voor al die puppyfarm die hun pups, gemiddeld zitten er daar toch een kleine 50 of meer, gesocialiseerd hebben voordat ze met 7 weken naar de nieuwe eigenaar gaan. Want elke puppy-mill advertentie beweert dat, en dan is het toch zo?
Just add some Doodle
De enorme populariteit van de Labradoodle (jaja, hypoallergeen en niet verharend en lief en gehoorzaam en zo, alhoewel we van gedragstherapeuten ook aardig wat andere verhalen horen) zorgt ervoor dat iedereen een graantje wil meepikken. Dus, men neme een hond (ongeacht welk ras), kruisen dit met een poedel, noemen het ….doodle en voila, de euro’s rollen binnen. Soms is het doodle, oodle, soms poo, maar altijd geld. De “echte” Labradoodle (beslist geen ras, maar een hybrid of kruising, het ras Labradoodle bestaat niet, en gelet op de fok-eisen zal het ook nooit een ras worden) kos minimaal 2500 euro en heeft een flinke wachtlijst, dus gans commercieel fokkend Nederland en daarbuiten kruist met “poodle” to get a “doodle”. Ook hier, de paar goede fokkers niet te na gesproken. Voor wie het niet kan laten, veel plezier met uw Poo-ton, Cavapoo, Lacasapoo, Dalmadoodle, Foxhoodle of Flandoodle… U was gewaarschuwd.
Oh ja, de broodfokkers en puppy-mills
Voor wie zich nu nog door de marktplaatadvertenties durft door te worstelen, let ook eens op de woonplaats van de vriendelijke thuisfokker. Sommige streken hebben een veel hoger puppygehalte, met meerdere advertenties per dag, dan anderen. Vooral bepaalde gebieden in Noord-Brabant en Friesland (en vergeet België niet!). Opvallend, ook de telefoonnummers bij dergelijke advertenties zijn vaak gelijk. En niet zelden staan er standaard teksten, waarbij vooral het zinnetje “Mail lezen wij niet, dus bellen” of een variant daarop eigenlijk al alarmbellen moet doen rinkelen. Natuurlijk, het kan gewoon iemand zijn die niet van mail houdt, maar in onze zoektocht op Marktplaats kwamen we exact dezelfde zin tegen in tenminste 8 advertenties, van 8 verschillende “rassen”. Oh ja, voor wie echt goed kijken wil, zoek die leuke foto die bij de advertentie staat eens op met Google-afbeeldingenzoeker. Die schattige ChowChow-pups ergens uit Brabant kwamen we op 12 verschillende websites, tot aan Brazilië toe, tegen… En belangrijk, er zijn goede sites met een actueel overzicht van broodfokkers online, check voor je een afspraak maakt of je hondje echt in die fijne huiselijke omgeving is geboren.
Lust u nog peultjes?
Als er iets duidelijk mag worden uit alle hierboven genoemde zaken, is het wel dat een hond via Marktplaats een wantrouwige geest nodig heeft. Er is erg veel schimmigs te vinden, tussen de advertenties van goedwillende echte hobbyfokkers die het beste met hun pups voorhebben. Helaas ontkomen ook de echte hondensites niet aan de schimmige advertenties met enorme beloftes, die zelden nagekomen worden. We schreven eerder al over het Franse systeem, maar als er één ding duidelijk is is het wel dat er snel regels moeten komen, en handhaving op die regels. Het zal sites als marktplaats een hondenworst zijn, advertenties leveren geld op. Wie voor hondenwelzijn gaat, kiest liever anders, of je nu een rashond of huishond wil.